reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA prý chystá GeForce s GPU Volta už na 3. kvartál 2017

20.4.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA prý chystá GeForce s GPU Volta už na 3. kvartál 2017
Pokud máme brát informace o brzkém nástupu nových HEDT procesorů Intel ještě s rezervou, pak v tomto případě to platí stonásobně. NVIDIA prý uspíší nástup nových GPU na GeForce s čipy Volta už na 3. čtvrtletí.
Zatím tak jde jen o fámy a pokud by ty reflektovaly realitu, znamenalo by to, že NVIDIA dokázala urychlit své plány a představit herní GPU Volta ne až v roce 2018, ale v příštích několika měsících. To by znamenalo, že AMD má problém, neboť to zatím dokázalo na trh dostat ze 14nm generace pouze nanejvýš mainstreamové Polarisy, a to už rovnou dvakrát jako RX 400 a RX500, zatímco na první novodobý hi-end v podobě Vegy se zatím stále čeká. V jejím případě můžeme přitom očekávat, že ta bude soupeřem pro GeForce GTX 1080 či 1080 Ti. Pokud pak NVIDIA dodrží slib o dalším raketovém navýšení výkonu na watt, jaký splnila v případě generace Pascal, pak budou GeForce GTX 2000 někde zcela jinde.





Tuto zprávu má na svědomí čínský server MyDrivers.com, která už v minulosti přinesla několik podobných zpráv. Můžeme to považovat za první informaci a nyní zbývá čekat, zda se objeví další indicie v její prospěch, třeba pohyb nových karet sledovaných na Zauba. Tento server zatím nic takového nenaznačuje, ale to nic neznamená, neboť ani nový TITAN Xp nebyl odhalen, a tak se objevil jako velké překvapení.

Když zapomeneme na všeobecně udávaný údaj o nástupu GPU Volta v roce 2018, tak je třeba poznamenat, že první Pascaly dorazily na trh loni v květnu a pokud by GPU Volta přišla třeba na rozhraní 3. a 4. kvartálu, byla by to už dostatečná mezigenerační prodleva.





MyDrivers.com říká, že s nástupem TITAN Xp, který nabízí to úplně nejlepší, co Pascaly mohou nabídnout, se bude celá tato generace blížit konci svého života. Očekávat však můžeme ještě superlow-endový model GTX 1030, který má dorazit co nevidět (polovina května) prý s GP108. Ten by ani nepřekvapil, však když může AMD uvést na volný trh Radeon RX 550 s pouhými 512 shadery, proč by nemohla NVIDIA reagovat?

Proč by ale NVIDIA měla chtít uspíšit nástup nových GeForce GTX 2000? Nejspíše právě kvůli tomu, že AMD ji se svými GPU Vega nejspíše dožene, a tak se chce od něj opět brzy výkonnostně odpoutat a chránit si svůj velký podíl na trhu se samostatnými grafickými kartami. A co by si asi tak mohla pod jmenovkou Volta připravit? O tom už také kolují nějaké informace:
  • Volta GV100 GPU (pouze podnikové nasazení (HPC, AI, atd.))
  • Volta GV104 GPU (GTX 2070, GTX 2080)
  • Volta GV102 GPU (GTX 2080 Ti / GTX TITAN X)
  • Volta GV110 GPU

To by měla být hlavní čtveřice nových GPU, kterou pak doplní jako obvykle slabší verze. Dalo by se také očekávat, že už i běžná spotřebitelská GPU jako GV104 by mohla být nasazena s paměťmi HBM2, ale konec konců, kdo ví, co ještě předvedou paměti GDDR5X? O dalších vlastnostech jako počtu CUDA jader je zatím naprosto zbytečné spekulovat.

Zdroj: wccftech
reklama