reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA si nakonec neponechá pouze šest partnerů, SW SLI stojí pět dolarů

25.10.2008, Pavel Boček, aktualita
NVIDIA si nakonec neponechá pouze šest partnerů, SW SLI stojí pět dolarů
Před několika dny jsme informovali o tom, že by se NVIDIA mohla zbavit všech svých AIB partnerů až na šest. Jakmile se tato zpráva rozšířila, někteří výrobci jako Point of View či BFG nečekali a ihned vydali prohlíšení, ve kterých říkají,...
Před několika dny jsme informovali o tom, že by se NVIDIA mohla zbavit všech svých AIB partnerů až na šest. Jakmile se tato zpráva rozšířila, někteří výrobci jako Point of View či BFG nečekali a ihned vydali prohlíšení, ve kterých říkají, že partnery NVIDIE budou i nadále. Podobně to pak komentoval i Luciano Alibrandi, ředitel PR v oblasti EMEA. Jak se nyní zdá, zůstanou i další výrobci, nicméně zmíněných šest má mít zvýhodněné podmínky jako přednostní přístup k čipům a návrhům PCB, dokonce se mluví o nižší ceně jader, Je ale otázka, jestli to stejně nebude znamenat pro spoustu partnerů konec, obzvláště kdyby příští generace jader NVIDIE znovu za AMD pokulhávala a prodeje NVIDIA karet by tak dál klesaly.



Nejbližšími jádry, která mohou situaci změnit, budou 55nm procesem vyráběná GT200, která by měla dle nepotvrzených informací přijít na trh v průběhu příštího měsíce. Dle NVIDIE budou rychlejší než R700, dle AMD pomalejší, nezbývá tedy, než si počkat. Jistou nevýhodou ale bude nezměněné označení karet, tedy stále GeForce GTX 260 a GTX 280, což může být matoucí. Ke všemu má brzy přeznačování všech nynějších modelů na názvy podobné jako GTX 260, konkrétně GS, GT a GTX, opravdu začít, což pravděpodobně moc populární krok nebude.

Velmi dobrý krok ale NVIDIA nakonec udělala se softwarovým SLI, neboť dle zdrojů blízkých výrobcům si účtuje pět amerických dolarů za každou prodanou základní desku. To je sice méně než 20-30 dolarů u nForce 200, ale stále se jedná o velmi slušnou částku, zejména vezmeme-li v potaz to, že NVIDIA vlastně nemusela navrhovat žádnou vlastní čipovou sadu, která by nakonec stejně nemusela být oblíbená, takhle se jen přiživuje na sadách Intel X58. Momentálně je licencovaných deset desek (ASUS Rampage II Extreme a P6T Deluxe, MSI X58 Eclipse SLI a X58 Platinum SLI, Gigabyte GA–EX58–UD5P a GA–EX58–Extreme a DFI LanParty UT X58–T3eH8, DK X58–T3eH6 a JR X58–T3H), přičemž můžeme čekat další od ECS, Foxconnu a EVGA.

Zajímavě se zachoval Apple se svými MacBooky Pro, které by sice mohly podporovat Hybridní SLI, ale to není aktivováno. Stát se tak má snad až se systémem MacOS X Leopard Snow. Podobně zvláštně, ale ne zcela nepochopitelně se chová NVIDIA, která má OEM výrobcům prodávat grafické karty s minimálními maržemi jen proto, aby si udržela většinový podíl na trhu. Otázka je, kam až cenový boj zajde, neboť AMD například u karet nenasadila tak nízké marže a ty se zatím ještě moc nezměnily, má tak tedy ještě kam snižovat, zatímco cena karet NVIDIE neustále klesá a možná už brzy nebude mít kam. Jisté ale je, že z toho těží zákazníci.



Poslední krátká zpráva mluví o tom, že implementace DirectX 10.1 do hry Far Crey 2, která se zřejmě stane hitem letošního roku, dle NVIDIE AMD kartám nic nepřidá. Jelikož NVIDIA asistovala při vývoji hry, tak pokročilejší čtení ze z-bufferu v DX 10.1 funguje i na kartách NVIDIE formou rozšíření DX 10.0, alespoň tedy u této hry určitě. Někteří výrobci, jako například EVGA, již začali nabízet první karty, které budou mít hru přibalenou.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11)
reklama