reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Tajnůstkářská NVIDIA nám dala vědět, že skutečně chystá nové produkty, které ponesou jméno Alana Turinga. Tomu poblahopřála k jeho narozeninám a vedle toho se dozvíme, že si u TSMC objednala výrobu 7nm GPU. 
Docik (104) | 26.6.201811:34
Když jsem si ještě jednou četl ten článek na WCCftech tak tam píší k těm Nvidia 7nm čipům, že nebudou dřív jak v první polovině 2019, takže to asi není proveditelné aby v září vypustili 7nm launch když budou mít vzorky teprve 2019 a to ještě s tím, že nejdřív to dají zase do profesionálních karet a až pak do herních. Ale pro jistotu tentokrát už čekat nebudu a až vydají Turing tak jdu prostě koupit novou kartu :D protože by to zas mohlo dopadnout tak, že bych čekal další dva roky.
Odpovědět0  0
maniak_cz (8) | 27.6.20188:44
Taky mám dilema jestli koupit gtx 1060, mám gtx 770 a předpokládám že Battlefield 5 už moc nerozběhnu měl jsem problémy i s Battlefield 1 na nejnižší detaily a 65fps. Ale zase má přijít Turing tak nevím jestli vyčkat nebo koupit Pascala. Ale jestli vyjde Turing až po 2019 tak je mi to k ničemu. Pascala taky odkládám už 2 roky ­(rekonstrukce bytu, těžební mánie, Turing­) a teď jestli koupím 1060 tak budu na sebe naštvaný protože jsem ho mohl koupit dřív a zahrát si BF 1 na plný detaily.
Odpovědět0  0
Docik (104) | 25.6.201815:29
Ahoj, jsem tu nováček, musel jsem se zaregistrovat, protože tohle mně nahypovalo. Pokud vím tak na Computexu drželo AMD v ruce první vzorky karty s 7nm čipem uvnitř, takže když to drží v ruce AMD nemá to Nvidia už nějaký ten měsíc? Je takhle pozdní vydání plánované té Nvidie, nebo to je kvůli tomu že vyrobili moc Pascalů a teď se jim je nedaří prodat? Byl bych strašně šťastnej, kdyby se Nvidia vytasila se 7nm.
Na youtube u jednoho videa UFD tech kde mluvil o těch fake leaknutých specifikacích mi psal jeden klučina co tvrdil, že dělá v Nvidii a už tehdy říkal, že jednak specifikace jsou úplná blbost, že na čem dělají nikdo nečeká a že může říct že nárůst výkonu bude mnohem větší než co zmiňovali ty leaknuté specifikace a druhak už tehdy mi říkal že datum vydání nebude dřív jak na podzim ­(a to jsme se bavili někdy před GTC kde se čekalo jestli Nvidia neukáže next gen a nevyjdou už v březnu­). Tak doufám, že tím naznačoval technologický skok v podobě 7nm, to by mi to dlouhé čekaní potom nevadilo. Tohle není první článek, kde čtu o tom, že by to bylo teoreticky možné a jestli TSMC začalo vyrábět seriovku pro Nvidii a datum vydání bude až v září? tak to by nebylo až tak nereálné ne?
Odpovědět0  2
Jan Vítek (3360) | 25.6.201815:58
Nereálné by to rozhodně nebylo, když 7nm proces je v TSMC k dispozici už řadu týdnů a ty karty mohou dorazit třeba až v září. Otázka je spíše ta, jestli NVIDIA chce herní karty tak moc posunout dopředu, že by to nebyl ­"klasický­" pokrok ve stylu nová GTX xx70 nahradí výkonem starou GTX xx80. AMD se nic nového herního letos vydat nechystá, alespoň o tom nikde nemluví, takže konkurence netlačí. Proto se radši zatím držím při zemi.
Odpovědět0  0
Docik (104) | 25.6.201816:29
Na druhou stranu ono se vědí specifikace těch 7nm GPU od AMD co mají vyjít příští rok? Tam by pak AMD mohlo překvapit ne? A i kdyby nekonkurovali nejvyšší nabídce Nvidie ve výkonu, tak by mohli tlačit cenou. Kdyby Nvidia vydala teď v září 12nm a AMD v Q1 2019 7nm takl by potom Nvidia byla tlačená rychle odpovedět a nevím co se vyplatí víc, jestli krátká životnost té generace s tím, že jsou donuceni vydat novou a nebo nabídnout výkon co nejvyšší i když konkurence netlačí a držet si náskok s tím, že mohou zase udělat 2 roky pauzu mezi generacemi a vydávat jen Ti verze.
Jinak koukám, že se teď na WCCFTech roztrhl pytel s články s Nvidíí. Partneři Nvidie že dostanou čipy k produkci kolem sprna­/září a že Micron zahájil masovou produkci GDDR6 pro grafiky, takže to vypadá, že nové Nvidie jsou hotové a výroba začíná a že se teď roztrhne pomalu, ale jistě v příštích týdnech pytel s uniklými informacemi od partnerů. No začínám se modlit, mám nachystaných 1150 dolarů na novou Nvidii tak ještě doufám, že ne jen že to bude 7nm, ale taky, že se vejdu do budgetu :D
Odpovědět0  0
dom324 (118) | 25.6.201820:01
Já bych očekával 7nm GPU ­(z obou táborů­) až ke konci roku 2018­/začátku 2019. A to spíše v malém množství.
TSMC teprve začalo s komerční výrobou 7nm procesu. Výtěžnost bude nízká, vhodná možná tak pro mobily, ale ne pro GPU s plochou několik stovek mm² a potřebou vysokých frekvencí.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 25.6.201817:01
Nevím co na to řeknete vy, jakožto odborník, ale mě se zdá, že Nvidia momentálně nemá konkurenci v AMD, ale v Nvidii samotné. Těžaři tentokrát nekrachli spektakulárně naráz, spíš pomalu rozprodávají stroje, jak se jim to nevyplácí. Výsledkem je, že se dají za slušné peníze sehnat karty o výkonu do 1070 případně 1070 ti. Podle mě, aby se rozumně prodávaly nové, musí Nv zvednout výkon, aby i 1070 byla defakto low end. Přijde mi, že 7nm proces a zvýšení výkonu o 50% je pro ně darem z nebe. Obzvláště, jestli k tomu budou i gddr6 a patřičně vyšší paměťová propustnost.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.