Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia TForce 6100: C51 už 27. září

17.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
nVidia TForce 6100: C51 už 27. září
nVidia kdysi měla ve výrobě velmi úspěšný integrovaný chipset nForce 2 IGP. Bohužel od té doby jsme se žádného dalšího integrovaného chipsetu nVidie nedočkali. Až nyní, resp. za týden a pár dní, 27. září, bude nový integrovaný chipset představen....
nVidia kdysi měla ve výrobě velmi úspěšný integrovaný chipset nForce 2 IGP. Bohužel od té doby jsme se žádného dalšího integrovaného chipsetu nVidie nedočkali. Až nyní, resp. za týden a pár dní, 27. září, bude nový integrovaný chipset představen. Doposud byl znám pod jménem nVidia C51.




Konečně dostal obchodní jméno, jež zní nVidia TForce 6100 resp. nVidia TForce 6150. Prvně jmenovaný je založen na chipsetu nVidia C51G, druhý na verzi C51PV. Přípona PV značí technologii PureVideo. C51G disponuje jedním PCIe x16 slotem a třemi PCI, C51V má taktéž PCIe x16 slot, dva PCI a navíc jeden PCIe x1 slot.




Integrovaným grafickým čipem je ořezaná GeForce 6200TC (NV44). Nyní má pouze dvě pipelines (původně čtyři), takže výkon rozhodně nebude kdovíjak vysoký. Nicméně jej lze očekávat minimálně na úrovni poměrně slušného grafického jádra chipsetu ATi Radeon Xpress 200.



Nejedná se již o jednočipové řešení, ale o klasický northbridge a southbridge. K northbridge C51G a C51PV budou kombinovány southbridge nVidia 410 a 430. První bude disponovat dvojicí SATA portů, základními diskovými poli RAID a 10/100Mbit síťovkou. Verze 430 bude obsahovat čtyři SATA porty, navíc i pole RAID5 a gigabitovou síťovku.

Zdroj: www.theinquirer.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.