reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA údajně na oplátku zaútočila na vyděrače a zašifrovala ukradená data

28.2.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA údajně na oplátku zaútočila na vyděrače a zašifrovala ukradená data
Nedávno jsme se od The Telegraph dozvěděli, že NVIDIA vyšetřuje útok na své počítačové systémy, což bylo později potvrzeno prostě jako jistý incident. Nyní to ale vypadá, že útočníci ochutnali svou medicínu. 
Zpráva od The Telegraph byla později víceméně potvrzena mluvčím, který se vyjádřil pro The Verge. Hector Martinez byl ale poněkud vágní, když uvedl, že jeho firma vyšetřuje jistý incident, k němuž ještě nechce zveřejňovat žádné informace a potvrdil také, že běh firmy nebyl ovlivněn.
 
Díky Bloombergu jsme se pak mohli později dozvědět, že šlo o jistý ransomware, jímž byly systémy NVIDIE napadeny, přičemž to se týkalo několika systémů, jež byly rychle vyřazeny z provozu, a sice konkrétně e-mailové servery. Server VideoCardz se ostatně zmiňuje o tom, že NVIDIA měla na konci minulého týdne problémy s e-mailovou komunikací. 
 
 
Od vx-underground se nyní dozvídáme, že si na NVIDII veřejně postěžovala jistá jihoamerická skupina LAPSUS$, která uvedla, že sama před několika dny zaútočila na NVIDII, které ukradla asi 1 TB citlivých dat. Následně byl dle zveřejněných informací napaden systém skupiny LAPSUS$, a to rovněž malwarem šifrujícím data, což je zřejmě reakce samotné NVIDIE. 
 
Podle toho, co se dozvídáme, tak NVIDIA zřejmě nezabránila možnému zneužití ukradených dat, neboť ty měly být už zálohovány. A že měly být napadeny e-mailové servery, budou to zřejmě data z nich, a to možná včetně zpráv z účtů mnohých zaměstnanců. Skupina LAPSUS$ ale také ukázala, že zřejmě získala i zdrojové kódy k ovladačům NVIDIE, nicméně zatím známe jen střípky a útržky o celé této události, jejíž skutečný rozsah se asi stejně nikdy nedozvíme. 


reklama