reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA ukázala GP100 "Pascal" s paměťmi HBM

8.6.2015, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA ukázala GP100 "Pascal" s paměťmi HBM
V příštích dnech na sebe ve světě grafických karet strhne pozornost společnost AMD, která jako první představí grafické karty s rychlými paměťmi HBM. NVIDIA však pracuje na odpovědi, a to čipech Pascal s paměťmi HBM2.
Ostatně už nějakou dobu se ví, že NVIDIA paměti HBM první generace přeskočí a využije až druhou generaci, čili HBM 2, které mají nabídnout dvojnásobnou propustnost té první. To by znamenalo dosažení mety 1 TB/s, přičemž hi-endové grafické karty s GDDR5 dnes nabízí pouze třetinovou propustnost.





Dle 3DCenter.org se společnosti NVIDIA již podařilo vyrobit několik fungujících prototypů čipu GP100, nástupce GM200, který dnes nabízí karty TITAN X. Už se tak nejedná o 28nm čipy, ale o 16nm, takže je zřejmé, že NVIDIA využila výrobní kapacity svého dlouholetého partnera, firmy TSMC. Ostatní firmy se totiž orientují na 14nm technologii, kterou by mělo mít k dispozici i AMD.

Čipy Pascal tedy již existují a fungují, takže nyní záleží na tom, kdy se je podaří dostat do masové výroby. Paměti HBM2 umožní vývojářům kolem GPU naskládat čipy s až 32GB kapacitou a spekuluje se o tom, že GP100 by mohlo nést mezi 4500 a 6000 CUDA jádry. Mohlo by tak mít až dvojnásobek výkonu dnešní TITAN X, ale samozřejmě nezáleží pouze na počtu CUDA jader. Očekává se, že nejdříve přijde na trh právě hi-end v podobě GP100, a to snad ještě v tomto roce, zatímco odvozený GP104 (nástupce GM204 v GTX 980 a GTX 970) by měl dorazit v nových kartách někdy ve druhém až třetím kvartálu roku 2016, čili cca za rok.

Zdroj: 3DCenter.org
reklama