reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nedávno jsme se dozvěděli, že chce Nvidia ukončit podporu GPU řady Kepler. Nyní je to oficiální a stane se tak už docela brzy. Podobně tak ale bude ukončena i podpora operačních systémů Windows 7, 8 a dokonce i 8.1.
Deluxa (225) | 15.6.20218:39
V dnesnej dobe tvrdit ze nieco ­"nestiham­" vyrabat na modernych vyrobnych linkach mi pride ako rozpravka za siedmimi horami a dolinami. ­(covid a minig sa im naramne hodi ako vyhovorka­) Pritom je fuk ci je to tehla, pivo, graficky cip, subdodavatel alebo vlastna vyroba.... Moj nazor je ze ak by naozaj chceli tak nas tu doslova zasypu kartami. Podla mna maju kartelove dohody, pustat na trh obmedzene mnozstvo cipov. Vysledok je ze si vyvrtali ceny urcitych vyrobkov za posledny rok tak 5x nasobne. ­"Poupravovat­" situaciu na trhu este mozu tym ze vypustia podporu starsich kariet, na co je prave teraz idealny cas aby tento stav predlzili co najviac. A samozrejme aby rozhybali este tych poslednych zufalcov co pochybovali nad kupou. Klasicky priklad a vysledok ako funguje korporatny fasizmus ak uz neexistuje realna konkurencia ani ziadna kontrola. Bohuzial toto sa nedeje len na poli elektroniky ale doslova uplne vsade. Fuzia a kupa Armu len potvrdzuje to co tvrdim...dakze do ruzovej buducnosti s heslom....jeden vladne vsetkym :­).
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4558) | 15.6.202112:24
A máte pro to nějaké důkazy, které by potvrdily tyto domněnky? Když se podívám na finanční výsledky Nvidie, tak tam nic takového není vidět. Pokud je pravda to, co říkáte, v podstatě máme několik možností.

1, Výroba se skutečně škrtí a cena roste. No, v takovém případě by to ale muselo znamenat, že by také znatelně klesly výdaje ­(když se vyrábí méně­) a příjmy by asi neklesly, resp. se změnily méně, protože by rostla marže.

2, Výroba je stejná, ale kvůli vysokému zájmu cena přesto roste. To by znamenalo plus minus stejné výdaje, ale výrazně vyšší příjmy ­(když je to tedy ten kartel a výrazné navýšení marží­).

No a když se mrkneme na finance, tak co tam vidíme? Příjmy v roce 2020 stouply o 53 %. To by zatím sedělo s Vašim názorem. Jenže ony stouply i výdaje o 52 %. Pokud tedy snížili výrobu, jak mohli zvýšit náklady o 52 %? To už nějak nesedí. To spíše vypadá, že se výroba navýšila než snížila.

Marže. No pokud tu máme nějaký kartel, tak je cílem zvýšit zisk, ne? No, ten se nám sice zvýšil o 55 %, ale to je dáno tím, že se v podstatě o totéž množství zvýšily výdaje i příjmy. Takže co marže? Budu nyní počítat, o kolik jsou příjmy vyšší než výdaje ­(tedy, kolik na tom ­"trhnou­" a ne to, kolik procent z příjmů jsou zisky, jak se to normálně počítá­). V roce 2019 to bylo 34,4 % v roce 2020 ­(konec v lednu 2021­) pak 35,0%.

Takže se opět objevuje otázka, když tu tedy máme ten kartel a Nvidia údajně brutálně nastřeluje ceny na trojnásobek, jak je možné, že je marže pořád okolo 35 %? Vždyť pokud za zvýšení cen může Nvidia, mělo by to vyjít tak, že příjmy by měly být alespoň trojnásobkem nákladů, ne­-li čtyřnásobkem. A hle, ono je to 35 %. V posledním čtvrtletí se to, pravda, dostalo už na 51 %, ale stále tam jaksi není vidět, že by ty násobky cen grafických karet v obchodech šly do kapsy Nvidie.

Bohužel nejsou kompletní data pro jednotlivé divize Nvidie, takže jsem bral celou firmu ­(grafiky jsou ale významná část­), ale i tak by tam měl být vidět výrazný posun v maržích. Sice rostou, ale rozhodně ne tak, aby to vysvětlilo trojnásobné ceny v obchodech.
Odpovědět0  1
Peno11 (88) | 15.6.202113:32
Ale no tak. Data za rok 2020 nejsou v tomto případě relevantní, protože tento ­"problém­" se objevil až v roce 2021, tudíž finanční výsledky za rok 2020 pochopitelně neovlivnil a pokud ano, tak jen velmi okrajově. Navíc, jak sám píšete, NVidia není jenom o grafických kartách. Třeba čipové sady do konzolí Switch se jim dařilo vyrábět, protože na to Nintendo tlačilo a získalo si tak konkurenční výhodu na trhu, kde evidentně žádný kartel nefunguje. To jen dál dokazuje, že NVidia je schopná vyrábět, když chce a musí. Totéž AMD. Fakt, že je schopno dodávat na trh procesory, protože kdyby je na trh nedodávalo, Intel toho ještě moc rád využije, ale grafické karty ani AMD není ­"schopné­" dodávat, jen dál dokresluje tento kartel.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4558) | 15.6.202113:54
Ano, bylo by to okrajově ­(přelom roku­), to souhlasím. Chci ale ukázat, že očividně to trojnásobné zvýšení cen nejde do kapes Nvidie ­(nebo alespoň ne z větší části­). Na letech 2019 a 2020 jde vidět 35% marži. Pokud by vše bylo při starém i poslední čtvrtletí, kdy se už problém projevil v plné parádě, tak se započtením toho, kolik tvoří grafické karty na příjmech Nvidie, nám to nesedí. Výdaje Nvidie jsou opět o trochu vyšší než byl průměr předchozího roku ­(takže se opětovně ptám, proč se zvyšují výdaje, když se údajně snižuje výroba?­) a příjmy rostly tentokrát o něco rychleji. Kdyby však šlo to zvýšení cen GPU do kapes Nvidie, tak by ty příjmy musely být ještě mnohem vyšší a divize GPU by tam musela přidat několik miliard navíc. A ono to šlo nahoru nad normál jen o půl miliardy.
Odpovědět0  0
Peno11 (88) | 15.6.202114:22
Jenže to je právě to, že tu porovnáváme data ze začátku této situace. Cílem kartelu je zvýšení cen. Jestli se ale zvýšení cen promítne i do příjmů firem v kartelu, je věc druhá. Proto jsou kartely tak riskantní, protože ony se nemusí nutně vyplatit. Jestli se tak tento kartel NVidii a AMD opravdu vyplatí uvidíme, až budeme mít jejich finanční výsledky za letošní rok.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4558) | 15.6.202115:18
"Jenže to je právě to, že tu porovnáváme data ze začátku této situace­"

Vždyť jde o data únor­-duben 2021, to není zrovna začátek situace. Jde o to, že tu mnozí tvrdí, že se škrtí výroba. Pokud se tedy škrtí výroba, tak by se logicky měly o něco snížit výrobní a některé další náklady. A jak je vidět, celkové náklady rostou ­(v minulém roce průměr 3,1 mld na čtvrtletí, v posledním čtvrtletí, které mělo údajně jasně škrtit výrobu, šlo o 3,7­-3,8 mld.­). Jasně, v nákladech je toho i spousta jiného, různé fixní a jiné náklady, ale i tak bychom měli v takovém případě škrcení výroby prostě vidět spíše pokles a ne takový nárůst. Takže se ptám potřetí, když se tedy škrtí výroba a měly by tedy klesat náklady, když se nic nevyrábí, proč náklady rostou?

Už teď jde vidět, že marže Nvidie se zvyšuje, ale ani zdaleka to neodpovídá tomu, že by nárůst cen GPU šel výhradně do kapes Nvidie. Kdyby ano, při těchto číslech by ty příjmy musely růst o miliardy a ne stovky milionů. Tady nám nesedí jeden desítkový řád. To nevylučuje, že tu nějaká dohoda není ­(aby nedošlo k mýlce­), ale jen říkám, že rozhodně nelze přičíst celé zvýšení nějakému kartelu a o zvýšení cen se tady primárně zasazují další články řetězců. Kam by pak ty peníze mizely? V takovém případě by mělo nastat výrazně větší rozevření mezi příjmy a výdaji a dosud se tato dvě čísla docela drží zavedených pořádků. Roste to, mění se to, ale ne tak moc, že by to napovídalo tomu, že jde vše do kapes Nvidie.
Odpovědět0  0
Peno11 (88) | 15.6.202115:48
Aha, pardon, myslel jsem si, že pořád mluvíme teprve o roku 2020. To z vašich předchozích příspěvků nějak nevyplynulo.

Nicméně ono je asi jasné, že část, a dost možná i větší část, těch vyšších marží půjde za samotnými výrobci karet a také prodejci, kteří pochopitelně situace moc rádi využijí. A to je nakonec i to o čem jsem psal, tedy jestli se takový riskantní kartel NVidii a AMD může vůbec vyplatit, když většina zisků z našponovaných cen jde někomu jinému, než jim. Zvlášť, když tento kartel začíná být čím dál průhlednější v době, kdy jiné počítačové komponenty vyžadující čipy na trhu jsou a nijak výrazněji nezdražují.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4558) | 15.6.202118:34
"jestli se takový riskantní kartel NVidii a AMD může vůbec vyplatit­"

A tady se pořád dostáváme k tomu samému. Kde máte nějaký důkaz toho kartelu? Nebo alespoň něco, co by bylo více než podezřením a domněnkou. Dobře vidíme, že ty peníze jdou především někomu jinému než jim. Vidíme přeci, že nemají až o tolik vyšší marže, ten poměr mezi náklady a příjmy se sice o něco změnil, ale zdaleka ne tak zásadně, jak by napovídala změna ceny v obchodech. Takže s tou ­"dost možná i větší částí­"... No kdyby to byla větší část pro Nvidii, tak by její příjmy rostly o miliardy a ne stovky milionů. Marže by rostla o desítky procent. Na tu ­"větší část­" Vám tam chybí téměř jeden desítkový řád. O jednu nulu to nesedí. Já neříkám, že tam nějaký kartel není, ale stále nevidím důkaz toho, že je.

Také vidíme, že náklady rostou, takže asi výrobu neškrtí ­(nebo ne nějak zásadně­). Ptám se tedy počtvrté. Když tedy ty firmy škrtí výrobu, tedy by jim logicky měly klesat některé náklady ­(spojené s těmi výrobními­), proč jim tedy ty náklady rostou? Jasně, TSMC zdražilo, takže to nahoru půjde, ale o tolik?

Takže nevidíme snížení nákladů, které by potvrzovalo, že se snížila výroba ­(tady je pochopitelně otázkou, jak a kdy se projeví objednávky u TSMC a dalších partnerů v účetnictví, což tím může zamíchat­). Nevidíme ani výrazné navýšení marží, které by prokazovalo, že se začaly produkty dodávat na trh výrazně dráž... Takže co tedy potvrzuje kartel a domněnku, že za trojnásobné ceny grafik v obchodech může Nvidia?

"tento kartel začíná být čím dál průhlednější v době, kdy jiné počítačové komponenty vyžadující čipy na trhu jsou a nijak výrazněji nezdražují.­"

Jestli to ono není tím, že GPU jsou významnou investicí pro těžbu kryptoměn, tedy najednou došlo k výraznému zvětšení trhu. Ostatní trhy jsou objemem plus minus stejné, tady se znásobil.
Odpovědět0  0
honza1616 (3636) | 14.6.202118:13
Myslím že dokonce zde jsem s někým diskutoval o tom že se nemusí bát, že by mu grafika ze dne na den přestala fungovat
Odpovědět3  1
Peno11 (88) | 14.6.202123:25
To je sice hezké, že mi grafika ze dne na den nepřestane fungovat, ale mnohem hezčí by bylo, kdybych ji mohl tím něčím modernějším nahradit. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale ukončovat podporu starých grafik ve chvíli, kdy ty nové na trhu nejsou, a když už náhodou jsou, tak za tak přemrštěné ceny, že je stejně nikdo rozumný nekoupí, je od NVidie neskutečná sviňárna.
Odpovědět2  3
JUWARE (489) | 15.6.202116:06
Já bych se na to podíval ještě z jiného pohledu.
Jste firma a máte určitou omezenou kapacitu lidí, technologie, materiálu, know how atd.
A věřte tomu, že každá i ta největší firma na světě má své limity a strop, přes který prostě nemůže jít.
No a co je lepší, když nejsou tedy nové karty? Starat se dál o staré, nebo čas věnovaný podpoře starým,
přesunout na vývoj a podporu nových?

Za mě je tedy podstatně lepší, když firma ukončí technickou podporu starého hardware a software,
a tyto kapacity pak přesune na místo, kde je jejich nedostatek.

Navíc, jak jsem psal již dříve u podobného článku, to že se z staré grafiky změní číslo verze ovladače, ještě neznamená, že se v tom novém ovladači něco pro tu starou kartu změní.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.