reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia uvádí A800 pro Čínu jako výpočetní GPU, které se vyhne sankcím USA

9.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia uvádí A800 pro Čínu jako výpočetní GPU, které se vyhne sankcím USA
Spojené státy americké uvalují na Čínu nové sankce, které mají zabránit dovozu vysoce výkonného výpočetního hardwaru do Číny. Ta by je podle USA mohla využívat k vývoji armádních technologií. Nvidie proto přichází s ořezanou verzí A800, která pod ně nespadá.
Snahy Spojených států amerických a amerických komerčních společností nejsou vždy jedno a totéž. Dobře to ukazují americké sankce uvalené na Čínu, které se týkají zákazu dovozu vysoce výkonné výpočetní techniky (a technologie pro ni), která by podle vlády mohla být využita k efektivnímu vývoji armádních technologií. Restrikce by tak měly zabránit tomu, aby Čína mohla využívat výkonný americký hardware k výpočtům AI modelů a podobných. Jenže restrikce jsou spíše takové, aby byly více na papíře než ve skutečnosti, takže se toho chopila společnost Nvidia a do Číny dodává místo výpočetní karty Nvidia A100 novou kartu Nvidia A800, která je na tom s výkonem patrně stále natolik dobře, že to pro Čínu nebude výrazný problém.
 
Nvidia A100 A800
 
Podle Nvidie by ale americké restrikce mohly mít negativní dopad na společnost ve výši stovek milionů USD v příjmech. Nově připravená A800 je tak lehce upravenou kartou A100, která měla původní rychlost propojení NVLink na hodnotě 600 GB/s. A právě toto číslo je hraniční pro americké sankce, čímž pro Nvidii vypadly ze hry akcelerátory A100 a H100 a možnost jejich exportu do Číny. Nebylo však nic tak složitého vydat upravenou variantu, která bude mít tuto hodnotu sníženou tak, aby karty nespadaly pod sankce. Nvidia to neskrouhla jen o trochu, aby těsně prošla regulacemi, nicméně výsledná rychlost 400 GB/s je stále dost vysoká na to, aby karty fungovaly hodně rychle. Distributoři v Číně už ve svých katalozích vedou nové varianty A800, které se dostaly do výroby už ve třetím čtvrtletí letošního roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama