reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia uvádí "nový" grafický čip: 6800XT

18.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
nVidia uvádí "nový" grafický čip: 6800XT
ATi před nedávnou vypustila na trh nový osmi-pipelinový Radeon X800GT. Ta nabízí dobrý výkon za dosti příznivou cenu. nVidia má na trhu GeForce 6600GT, ta je ale situována trochu níže. A aby vypadalo, že se u nVidie také něco děje, přišla...
ATi před nedávnou vypustila na trh nový osmi-pipelinový Radeon X800GT. Ta nabízí dobrý výkon za dosti příznivou cenu. nVidia má na trhu GeForce 6600GT, ta je ale situována trochu níže. A aby vypadalo, že se u nVidie také něco děje, přišla na trh nová GeForce 6800XT.



Jedná se taktéž o okleštěný high-end čip jako v případě Radeon X800GT. Zůstalo pouze osm pixel pipeline. Bohužel zůstává tajemstvím počet vertex pipeline. Jednalo-li by se o ořezanou 6800, pak by disponovala pěti pipelines, pokud by však šlo pouze o přejmenovanou 6800LE (jakože tomu zatím vše napovídá), pak by byla vybavena pouze čtyřmi vertex pipeline.

Karta bude nabízená pouze jako OEM, jinak řečeno pouze v hotových sestavách. V krabici ji tedy na pultech obchodů nenajdete. Výhodou má být o $5 dolarů nižší cena v porovnání s Radeonem X800GT. Možná se dočkáme zlevnění již tak levného Radeonu X800GT a možná bude muset i sama nVidia sáhnout ke snížení cen veleúspěšných karet GeForce 6600GT.

Zdroj: www.guru3d.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama