reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA uvádí specifikaci ESA pro snazší monitorování počítače

7.11.2007, Milan Šurkala, aktualita
NVIDIA uvádí specifikaci ESA pro snazší monitorování počítače
NVIDIA uvolnila specifikace ESA (Enthusiast System Architecture), která by měla udělat pořádek v monitoringu a úpravách hardware. Dnešní stav je dosti zmatený, každý nabízí své vlastní senzory se svým vlastním rozhraním, pochopitelně s vlastními...
NVIDIA uvolnila specifikace ESA (Enthusiast System Architecture), která by měla udělat pořádek v monitoringu a úpravách hardware. Dnešní stav je dosti zmatený, každý nabízí své vlastní senzory se svým vlastním rozhraním, pochopitelně s vlastními aplikace pro monitoring, případně úpravami parametrů.



Komponenty se specifikací ESA by měly nabízet jednotné rozhraní, více senzorů monitorujících všechny možné parametry, nicméně volba softwaru bude záležitostí výrobce (může si napsat svůj vlastní nebo použít ten od NVIDIE), stejně jako volba senzorů, které budou použity (nemusí každá komponenta nabízet senzor pro každou měřitelnou maličkost).

Analogové vstupy senzorů by měly být konvertovány na digitální signál a přenášeny přes USB rozhraní. Komponenty splňující tyto specifikace budou pochopitelně označovány podobně jako například SLI-Ready produkty logem ESA.

Mezi společnosti, které se již k ESA připojily patří například Alienware, Dell, HP, Asus, Gigabyte, MSI, CoolIt, Cooler Master, OCZ a PC Power & Cooling, Tagan a Thermaltake. Očekávat tedy můžeme aplikace, které nabídnou monitoring celého počítače na jednom místě a rovněž také lépe upravovatelný hardware co se týče všemožných taktů, nastavení napětí, otáček chladičů a podobně.

Zdroj: www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama