reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA vykázala rekordní tržby, marže i výdělek

11.11.2016, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA vykázala rekordní tržby, marže i výdělek
Mohli jsme tušit, že NVIDIA bude se svými výdělky za poslední období spokojena. Má totiž na trhu už téměř celou očekávanou řadu nových karet s čipy Pascal, což se na jejích financích rekordně podepsalo.
NVIDIA se tak může pochlubit rekordními tržbami, maržemi i celkovým výdělkem, a to ve vztahu s třetím kvartálem fiskálního roku 2017. Slovy čísel jde o celkové tržby dvou miliard (tím se dostává na cca dvojnásobek celého AMD), což je impozatní meziroční nárůst o 54 procent a mezikvartální o 40 procent. To znamená dokonce 89procentní růst zisku na akcii v porovnání s předchozím rokem a hrubá marže 59 procent.





NVIDIA se o svůj zisk rozdělí se svými investory, kteří se mohou těšit na zvýšení kvartálních dividend o 22 % na 14 centů za akcii. Navíc na úspěch firmy reagovala i cena akcií, a to i ve světle velice pozitivního předpokládaného vývoje pro aktuální kvartál, který je s předvánoční nákupní sezónou tradičně velice silný. Akcie NVIDIE se tak po ohlášení finančních výsledků vyhouply o 15 % a od začátku roku 2016 se jejich cena již zdvojnásobila.





Jen-Hsun Huang to vše komentoval tak, že NVIDIA zažila nebývalý kvartál díky silným produktům ve všech oblastech jejího působení. Vedle grafických karet s čipy Pascal jde dle něj i o virtuální realitu, autonomní vozy (respektive systémy pro ně) a také AI computing, čili akcelerátory pro hluboké učení, apod.

Zdaleka největší podíl na tom všem mají ale pochopitelně grafické karty, které tvoří 85 % všech tržeb, a jejich tržby přitom rostly o 52,9 % na 1,7 miliardy dolarů za uplynulý kvartál. Pro datové a AI systémy NVIDIE se také blýská na ještě lepší časy, neboť mezi zákazníky už patří firmy Amazon, Microsoft či Alibaba a tržby jdou raketově vzhůru, však se v posledním období ztrojnásobily na 240 milionů dolarů. Automobilové systémy šly nahoru o 60 % na 127 milionů, za což může především platforma Drive PX2, která se dostala do vozů Tesla Model S, Model X i do chystaného Model 3.

Zdroj: TZ NVIDIA
reklama