reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA vysvětluje současný stav AMD/ATI

5.5.2008, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA vysvětluje současný stav AMD/ATI
Společnost NVIDIA slovy šéfa vědeckého týmu si vzala na mušku AMD i s její grafickou součástí ATI a vysvětlila její současnou pozici, samozřejmě ze subjektivního pohledu jednoho muže. David Kirk řekl v interview, že AMD v oblasti grafických...
Společnost NVIDIA slovy šéfa vědeckého týmu si vzala na mušku AMD i s její grafickou součástí ATI a vysvětlila její současnou pozici, samozřejmě ze subjektivního pohledu jednoho muže. David Kirk řekl v interview, že AMD v oblasti grafických karet zaostalo kvůli tomu, že z důvodu přesunu mozků z ATI do projektu Fusion nebylo schopné po dva roky přijít s konkurenceschopnou GPU architekturou. Kirk dále řekl, že vidí čtyři kroky nutné ke zdárnému přežití nastalé situace, ale také se vyslovil, že dle něj nemá AMD finance ani na jeden z nich.



I když AMD v posledních obdobích přišlo s několika průlomy, jako představení prvních grafických karet s podporou DirectX 10.1 (reálné využití je zde ale přinejmenším diskutabilní) a také se zabudovanými audio kontroléry v GPU čipech, dle Kirka nejsou Radeony HD 38XX včetně X2 verze konkurenceschopné jednoduše proto, že trh s GPU firmy NVIDIA zažil na konci minulého roku velmi výrazný růst, což prý mluví za vše.



Dalším tématem rozpravy byla situace AMD versus Intel. Zde Kirk vidí situaci tak, že AMD musí být schopno pro přežití vyrábět velké množství produktů, k čemuž potřebuje nové továrny (nebo alespoň výrobní kapacity k dispozici - první ze zmíněných kroků). Potom jsou zde otázky investic, které NVIDIA hodlá tento rok nastavit na jednu miliardu USD určenou pro nové GPU technologie a pak je zde samozřejmě Intel a nutnost udržet krok s ním. A nakonec se Kirk navezl do projektu Fusion, ke kterému se vyjádřil v tom smyslu, že v něj AMD věří, vyvíjí jej, ale to neznamená, že integrované CPU a GPU jsou budoucnost.

Pohled Kirka se ale zdá poněkud jednostranný, protože zde nezmiňuje o partnerech AMD (Chartered Semiconductors a IBM), se kterými tato firma živě spolupracuje a stejně tak jeho narážka na projekt Fusion nevyužívá žádnou logickou argumentaci; pouze vyjadřuje pochybnost. V jednom bodě má ale Kirk zcela jistě pravdu - AMD je momentálně ve ztrátách, bojuje na několika frontách a jeho hlavní soupeři jsou momentálně mimořádně silní.

Zdroj: X-bit labs
reklama