reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA zažívá těžké časy, nové produkty přijdou až v září

20.7.2008, Pavel Boček, aktualita
NVIDIA zažívá těžké časy, nové produkty přijdou až v září
Společnost NVIDIA nyní zažívá opravdu těžké časy. Poprvé v historii její konkurent, grafická divize ATi americké společnosti Advanced Micro Devices, zaútočila tak tvrdě, že takřka ovládla grafický trh v celém jeho průřezu. Jak již bylo mnohokrát...
Společnost NVIDIA nyní zažívá opravdu těžké časy. Poprvé v historii její konkurent, grafická divize ATi americké společnosti Advanced Micro Devices, zaútočila tak tvrdě, že takřka ovládla grafický trh v celém jeho průřezu. Jak již bylo mnohokrát řečeno, vyšší mainstream AMD nyní útočí na high-end NVIDIE, kde lze podobný výkon pořídit za necelou polovinu ceny.

K tomu AMD již chystá vydání vlastního high-endu každým dnem. Odpověď NVIDIE, tedy 55nm technologií vyráběná jádra GT200, se zpozdí a přijdou až na konci října, spíše však v průběhu září, tedy ve stejnou donu jako R700 od AMD. Karty mají mít vyšší výkon a o něco nižší spotřebu, avšak vzhledem k výkonu jednojádrových Radeonů HD 4870 lze očekávat, že nad dvoujádrovými HD 4870 X2 nezvítězí. AMD tak po dlouhé době může obsadit i prestižní pozici nejvýkonnější grafické karty. Lze tedy očekávat, že minimálně za třetí čtvrtletí budou zisky NVIDIE mnohem nižší, než společnost předpokládala.



Částečně napravit situaci mají alespoň čipové sady řady MCP7A pro mikroprocesory Intel, jelikož nyní nejsou ani čipsety NVIDIE takříkajíc na koni. Jako první mají přijít sady nForce 730i s integrovanými grafickými kartami GeForce 9300 (MCP7A-S) a 9400 (MCP7A-U). Jádro GeForce 9300 bude pracovat na frekvenci 450 MHz, zatímco shadery na 1,2 GHz; u GeForce 9400 to bude 580 MHz a 1,5 GHz. Možná má být podpora všech výstupů, tedy D-Sub, DVI, HDMI i DisplayPort, kombinace bude ale záležet na výrobcích základních desek. Samozřejmá je podpora Direct3D verze 10 a tedy Shader Modelu 4.0. Celá sada pak bude podporovat FSB 1333 MHz a Dual Channel zapojení pamětí DDR2-800 či DDR3-1333. Integrována bude gigabitová síťová karta, celkem sada nabídne šest konektorů SATA-300 (s podporou RAID 0, 1, 0+1 a 5) a 12 portů USB 2.0.

Sady pak budou mít pro rozšíření jeden slot PCIe 2.0 x16, až čtyři sloty PCIe x1a až šest slotů PCI. NVIDIA nevynechá ani podporu HybridSLI, PureVideo a CUDA, ačkoli minimálně pro hry bude PhysX s výkonem grafických karet pouze ozdoba. Oficiálně mají přijí sady ještě v srpnu, na trhu však budou až v září. Otázkou je, jestli to NVIDIA dokáže splnit, na sady s kartami GeForce 8200 a 8300 se totiž čekalo mnohem déle, než bylo oznámeno. Důležitá bude také spotřeba, jelikož ta u sad NVIDIA neustále neutěšeně roste, což je jeden z důvodů, proč nejsou moc oblíbeny. Údajně to také má být poslední sada pro Intel, ač to není moc pravděpodobné, zatím se ví, že Intel nechce NVIDII pustit jen ke svému high-endu v podobě CPU Nehalem.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3)
reklama