reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA zvažuje umístění více GPU do jednoho pouzdra

4.7.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA zvažuje umístění více GPU do jednoho pouzdra
Jako nejnovější příklad tzv. MCM (Multi-Chip Module) procesorů můžeme vidět nedávno představené procesory AMD Epyc nesoucí čtyři samostatné čipy na jednom pouzdře. NVIDIA nyní zvažuje něco podobného, ale pochopitelně s využitím GPU.
K provedení MCM výrobce grafických čipů AMD a NVIDIA přibližuje už jen to, že oba zvládají svá GPU využívat po boku pamětí HBM či nověji HBM2. Pak už se zdá, že je jen krůček k přidání dalšího GPU na stejné pouzdro, i když tak jednoduché to samozřejmě není. 
 
 grafický čip AMD Vega vybavený čtyřmi paměťmi HBM2

V případě GPU GP100 s HBM2 nebo AMD Vega jde jednoduše o to, že paměťovou sběrnici v plošném spoji nahradí speciální křemíkový interposer, na němž sedí GPU i paměti a skrz něj vedou i tisíce datových spojů z GPU k pamětem. V případě opravdového MCM modulu by se k tomu ale přidaly další samostatné GPU čipy a dle všeho také ještě další čip zajišťující I/O funkce, takže třeba grafický výstup nebo prostě komunikaci přes sběrnici s procesorem. 
 
 
Mluvíme tak o MCM-GPU, které by umožnilo dosáhnout mnohem vyššího výkonu, ale je otázka, jak by navenek takové multiGPU pracovalo, čili zda jako jeden čip, nebo jako více karet spojených v případě NVIDIE pomocí SLI či spíše NVLink. To by přirozeně záleželo na tom, zda by se jednotlivé GPU Moduly chovaly jako samostatná GPU, ale právě vedlejší čip SYS + I/O napovídá, že by celé MCM-GPU mělo fungovat jako jeden celek. 
 
V tomto designu tkví jedna velká výhoda, a sice to, že by nebylo nutné využívat velká monolitická GPU, která jsou nákladná na výrobu kvůli vyšší šanci, že výsledný čip ponese nějakou chybu. Právě to je ostatně i výhoda procesorů EPYC. Pokud se totiž něco nepovede, zkazí se takto jen čtvrtina výsledného MCM-GPU a ne celé.
 
Je to tak i cesta pro další zvyšování počtu jader v budoucích GPU, již navrhuje NVIDIA s přispěním univerzit v Arizoně a Texasu i se Superpočítačovým centrem v Barceloně (PDF). A jde jednoduše i o to, že s pomocí MCM bude možné tvořit i taková GPU, která se jako jeden čip jednoduše už vyrobit nemohou, protože jsou příliš velká a složitá. 
 
Uvidíme, zda NVIDIA nebo snad AMD takovou věc dotáhne do reálného nasazení, však vývoj k tomu směřuje. Je ale zřejmé, že to nebude nijak brzy a NVIDIA se tak spíše připravuje na dobu, kdy už nebude možné navyšovat počet tranzistorů s využitím pokročilejších výrobních procesů a ta je ještě relativně daleko. 
 
Zdroj: NVIDIA
reklama