reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevil se desktopový Radeon RX 6300 s 32W spotřebou a 32bitovými pamětmi

15.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Objevil se desktopový Radeon RX 6300 s 32W spotřebou a 32bitovými pamětmi
O Radeonu RX 6300 v desktopové variantě se mluvilo už dávno, tato karta ale nikdy nebyla oficiálně představena. Objevila se však jedna taková karta v bazaru a další hledání ukázalo, že něco takového skutečně existuje. 
Radeon RX 6300 byl oficiálně představen pouze v mobilní verzi 6300M s 25W TDP, nicméně o desktopové variantě se sice mluvilo, ale nikdy nebyla oficiálně představena. Karta ale skutečně existuje, což ukazují dvě skutečnosti. Tou první je to, že se taková karta objevila v čínském bazaru Goofish, druhým pak to, že se ke kartě povedlo dohledat i specifikace, byť ne u AMD. Vypadá to, že se karta před nějakou dobou přece jen objevila v OEM sestavách, ale bez toho, aniž by AMD kolem něčeho takového dělalo byť sebemenší rozruch. Ono vlastně ani není proč. Jde o naprostý low-end, což dokládá i jméno karty, a specifikace také moc nenadchnou. 
 
AMD Radeon RX 6300
 
Karta Radeon RX 6300 má stejný takt 1512 MHz jako mobilní varianta, není však jasný počet CU a stream procesorů. Mobilní varianta jich má 12, resp. 768, u desktopové se ale zmiňuje spíše 8 nebo 10 CU, resp. 512 nebo 640 stream procesorů. Jsou zde pouhé 2 GB paměti GDDR6 na 32bitové sběrnici, což znamená paměťovou propustnost jen 64 GB/s při taktu 2000 MHz. Karta má jeden výstup HDMI a jeden DisplayPort, spotřeba proti mobilní verzi vzrostla z 25 W na 32 W. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama