reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevují se první fotky základních desek s AMD A620

28.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Objevují se první fotky základních desek s AMD A620
Netrpělivě čekáme na levnější základní desky pro patici Socket AM5, které by konečně mohly tuto platformu posunout k nižšímu mainstreamu a low-endu. Objevily se první fotky s AMD A620 i záznamy v několika různých e-shopech.
Platforma Socket AM5 zatím AMD moc radosti svými prodeji nedělá. Procesory, základní desky i paměti jsou stále spíše dražší a zájem o ně je tak jen vlažný. Nejlevnějším procesorem je Ryzen 5 7600 za necelých 6000 Kč, a to stále není zrovna málo. Ani základní desky nepatří k nejlevnějším, to by se ale mělo změnit s příchodem chipsetu AMD A620. Na internetu se objevily první fotky základních desek s tímto chipsetem, konkrétně to bylo na serveru VideoCardz.com a šlo o základní desku ASRock A620M-HDV/M.2.
 
ASRock A620M-HDV/M.2
 
Jde o desku formátu Micro-ATX s jedním slotem PCIe Gen4 x16, dvěma PCIe x1 a dvěma sloty pro paměti DDR5. Nechybí ani jeden slot pro M.2 SSD (Hyper M.2). Zajímavostí je M.2 slot pro Wi-Fi kartu. Dále tu vidíme pouhé dva porty SATA 6Gbps a pokud jde o grafické výstupy, je tu DisplayPort i HDMI. Vzadu je čtveřice portů USB-A. dokonce i jeden USB-C a nechybí také ethernetová přípojka. 
 
ASRock A620M-HDV/M.2
 
To ale zdaleka nejsou veškeré novinky spojené s tímto chipsetem. V několika e-shopech se totiž už objevily desky s A620, takže se můžeme podívat i na předpokládané ceny. V Polsku se objevila deska MSI A620M-E PRO, u které je ale uvedeno LGA 1700, což by odpovídalo Intelu a nikoli AMD (Socket AM5 je LGA 1718). Je tedy otázkou, jestli je chyba v chipsetu nebo v socketu. Každopádně cena byla 441 PLN, což by odpovídalo cca 2200 Kč. Tatáž deska se objevila i na Slovensku za 87,55 EUR, což odpovídá necelým 2100 Kč s DPH.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama