reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevují se zmínky o 8jádrových desktopových APU AMD Ryzen Renoir

9.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Objevují se zmínky o 8jádrových desktopových APU AMD Ryzen Renoir
Mobilní procesory AMD poslední generace se už pomalují objevují v prvních noteboocích, a to až v 8jádrových verzích. Již brzy bychom se ale 8jádrových APU měli dočkat i v desktopech. Objevují se totiž první úniky.
Společnost AMD chystá rozšíření nabídky svých procesorů o nová desktopová APU. Ta nynější zatím končí na 4jádrových modelech (4C/8T u Ryzenu 5 3400G), což je pro mnohé málo a uvítali by i modely s větším počtem. Brzy se to zájemcům patrně splní, neboť se objevují úniky zmiňující nová APU, která by měla mít až 8 jader. Konkrétně by mělo jít o desktopové verze APU Ryzen Renoir, které známe z nových notebooků. O únik se postaral TUM_APISAK, který má na svědomí už několik jiných (a obvykle docela přesných) úniků.
 
AMD Ryzen Renoir
 
Hovoří o APU s 8 jádry a podporou 16 vláken, přičemž základní takt má činit 3,0 GHz, Boost pak dosahoval v testech 3,95 GHz (v průměru). Procesor byl totiž spatřen v jednom benchmarku provedeném na základní desce ASRock s chipsetem B550. Další úniky má na svědomí _rogame, který rovněž hovoří o 8jádrových APU, přičemž jedno z nich má mít základní takt 3,0 GHz (to by napovídalo stejný model), druhé pak dokonce 3,5 GHz. Integrované GPU má dle těchto informací běžet na frekvenci 1,75 GHz. Pokud jde o počet výpočetních jednotek, ten se prozatím neví.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama