reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Obrázky Gainward GeForce 9800 GTX, další informace kolem NVIDIE

2.4.2008, Pavel Boček, aktualita
Obrázky Gainward GeForce 9800 GTX, další informace kolem NVIDIE
Novou GeForce 9800 GTX kromě dalších výrobců představil i Gainward. Zatím se však nejedná o oficiální představení, pouze server Expreview přinesl kompletní sadu fotografií retailové verze karty. Kromě laku na PCB a obrázku na chladiči by...
Novou GeForce 9800 GTX kromě dalších výrobců představil i Gainward. Zatím se však nejedná o oficiální představení, pouze server Expreview přinesl kompletní sadu fotografií retailové verze karty. Kromě laku na PCB a obrázku na chladiči by zde neměly být žádné změny, jádro G92 tedy bude pracovat při frekvenci 675 MHz, 128 Shaderů při 1,688 GHz a 512 MB 0,8ns GDDR3 pamětí při 2,2 GHz.



Další informace se týká karty EVGA 9800 GX2 Black Pearl, o které jsme již informovali v době pořádání veletrhu CeBIT. Německý vyhledávač Geizhlas tuto kartu našel v několika e-shopech za cenu začínající na stálě vysoké hodnotě 676,40 Eura a končící na 795,60 Eura. Takty vodou chlazené karty jsou 600 MHz / 1,5 GHz / 2 GHz v pořadí jádro / shadery / paměti.



Server Fudzilla také shrnul důvody pro to, proč začíná pozice čipových sad NVIDIA na trhu pomalu slábnout. Hlavním důvodem je to, že jsou jednoduše dražší než sady od konkurenčního AMD. NVIDIA údajně dokonce účtuje jakýsi poplatek za možnost vůbec jejich sady použít, proto co se týče high-endu, volí výrobci základních desek raději Intel. Roli hraje i vysoká spotřeba (kvůli které ani mnozí uživatelé po deskách s nForce příliš neprahnou) a to, že ani u low-endových čipových sad s integrovanou grafickou kartou není o hřející a drahé sady zájem. Kromě inovovaných karet vlastně nic zásadně nového NVIDIA nenabízí a tak je pravděpodobné, že brzy již nebude moc možné grafické karty vůbec kam do režimu SLI dát.



Starší grafické karty s jádry G92 se však alespoň mají dočkat dalšího zlevnění proto, aby udělaly místo novým GeForce 9800 GTX. Měly by se tedy snížit ceny karet 8800 GT a 8800 GTS, ovšem již dnes jsou poměrně nízké - zhruba 170 a 200 Eur - není tedy jisté, zda ještě mají kam jít či už se vlastně nejedá o ono zlevnění.



Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4)
reklama