reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Obrovská černá díra spořádala hvězdu za dlouhých deset let

7.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Obrovská černá díra spořádala hvězdu za dlouhých deset let
Astronomové mohli pozorovat velice masivní černou díru, která vytvořila rekord, když pozřela hvězdu během deseti let. To ale neznamená, že by byla tato událost rekordně krátká, ale právě naopak, obvykle to trvá ani ne rok.
To samozřejmě rovněž neznamená, že by tato černá díra byla rekordmankou v celém vesmíru. Jde pouze o srovnání s jinými pozorovanými událostmi tohoto typu, které zabraly přibližně desetkrát kratší dobu. Co to naznačuje? Buď to, že si černá díra tentokrát našla opravdu velkou oběť, nebo to, že ji pozřela skutečně důkladně.





Pro pozorování této událosty byly využity celkem tři vesmírné teleskopy: Chandra X-ray Observatory a satelit Swift americké NASA a pak XMM-Newton provozovaný evropskou ESA. Sledovaly zdroj rentgenového záření známý jako XJ1500+154, který se nachází asi 1,8 miliard světelných let od Země.

Tento objekt poprvé našel XMM-Newton v červenci 2005 a od té doby jej průběžně pozoruje, stejně jako Chandra a Swift. Pozorování americké Chandry pak ukázala, že XJ1500+154 se nachází ve středu menší galaxie, takže jde o obvyklý případ supermasivní černé díry, která je uhnízděna uprostřed většiny, pokud ne rovnou všech galaxií. Takové černé díry mohou mít i nekolikamiliardkrát větší hmotnost než naše Slunce.

Rentgenové záření z objektu je tvořeno jako obvykle díky TDE (tidal disruption event), což je samotná událost, kdy je hvězda nebo jiný objekt trhán silnou gravitací černé díry a materiál pak putuje do ní. V průběhu toho se zahřívá na vysokou teplotu a generuje rentgenové záření. A právě průběh tohoto záření nevypadal jako nic jiného, co mohli astronomové dosud pozorovat, neboť hvězda dle všeho odolávala černé díře mnohem déle, než tucty jiných pozorovaných.

Navíc se dle údajů ze všech tří použitých teleskopů ukázalo, že pozorovaná černá díra výrazně narostla. To jednak ukazuje na to, že si vybrala opravdu velký objekt a pak by to mohlo pomoci objasnit i jednu velkou záhadu: jak je možné, že supermasivní černé díry se objevily už v relativně mladém vesmíru. Však některé z nich už byly těžké jako miliarda Sluncí jen ve vesmíru starém miliardu let.

Astronomové předpokládají, že dosud aktivní XJ1500+154 vyzařující rentgenové paprsky už do několika let pohasne, jak černá díra dokončí, respektive před 1,8 miliardou let dokončila, svou práci.

Zdroj: Space.com
reklama