Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oficiální vyjádření Nvidie: tavící konektory jsou chybou uživatelů

20.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Oficiální vyjádření Nvidie: tavící konektory jsou chybou uživatelů
Máme zde oficiální vyjádření společnosti Nvidia ke kauze tavících se konektorů 12VHPWR. Podle dosavadních výsledků vyšetřování vše nasvědčuje tomu, že jde o chybu uživatelů, kteří dostatečně dobře nezapojili konektor.
Kauza tavících se konektorů 12VHPWR u grafických karet Nvidia GeForce RTX 4090 má další pokračování. K celé záležitosti se vyjádřila společnost Nvidia. Ta řekla, že se dosud po celém světě stalo okolo 50 případů roztavených konektorů, o kterých ví. Pokud uvážíme, že po světě koluje přes 100 tisíc těchto karet, hovoříme zhruba o 0,05 % dotčených karet. To nenasvědčuje tomu, že by šlo o úplně typický problém postihující velkou část uživatelů a spíše to napovídá tomu, k čemu došla Nvidia.
 
Nvidia 12VHPWR
 
Ta tvrdí, že všechna dosud zjištěná data nasvědčují tomu, že jde o nesprávné zasunutí konektoru nebo jiný problém způsobující nedostatečný kontakt. Nvidia tak doporučuje připojit napájení do grafické karty ještě dříve, než se grafická karta zasune do základní desky (patrně proto, že pak je komplikovanější aplikovat správné množství síly tak, aby byl konektor správně připevněn a zároveň nedošlo k poškození karty. Nvidia nyní hledá další cesty, jak lépe zajistit, aby uživatelé konektor správně zapojovali a nedocházelo k dalším problémům.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.