reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Omezení těžby na RTX 3060 se řeší pomocí atrap pro HDMI

22.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Omezení těžby na RTX 3060 se řeší pomocí atrap pro HDMI
Už jsme se jednou zmínili o tom, že těžaři mohou řešit pomocí atrap pro rozhraní HDMI, které donutí kartu si myslet, že je zapojena k monitoru či prostě k zobrazovacímu zařízení. Nyní tu máme potvrzení s názorným příkladem. 
NVIDIA už dříve potvrdila, že sama dala k dispozici ovladače GeForce 470.05, které byly určeny softwarovým vývojářům, ovšem velice vhod přišly těžařům. Neobsahují totiž omezovač výkonu těžby Etherea, a tak těžaři mohli jásat. Ovšem jak jsme se dozvěděli, ovladače nefungovaly na kartách nezapojených přímo na desku, ale přes riser card a také fungovaly jen na primární grafice zapojené na monitor. Už tehdy se ale říkalo, že to lze obejít použitím atrap, které se připojí na grafický výstup karty, která si pak myslí, že je napojena na monitor. 
 
 
Andreas Schilling z HardwareLuxx dané omezení týkající se výstupu potvrdil, když zkusil těžit na GeForce RTX 3060 zapojené vedle primární GeForce RTX 2080 Ti zapojené na monitor. Brzy po odstartování těžby pak zafungoval omezovač a jak ukazuje následující snímek, ten v případě RTX 3060 (Device #1) snížil výkon na cca 22 MH/s. 
 
 
Čili daný omezovač sleduje i to, zda je karta používána pro svůj původní účel, čili jako grafická karta, na niž je napojený monitor, což pochopitelně v těžebním rigu obvykle neplatí. Pak ovšem stačí do karet nastrkat atrapy pro rozhraní HDMI, což vyžaduje investici cca 5 eur na kartu a dané omezení rázem zmizí, tedy v případě využití ovladačů GeForce 470.05. 
 
To řádně vyzkoušeli už těžaři v Jižní Koreji (via @harukaze5719), kteří využili na jedné desce celkem čtyři GeForce RTX a do každé zasunuli jednu HDMI atrapu, zatímco monitor byl ve skutečnosti připojen na základní desku. Ti také mohli potvrdit, že tímto způsobem omezení zmizí a každá z karet poskytuje při těžbě Etherea plný výkon. Nicméně v případě použití ještě více karet v jednom systému bude omezení nejspíše platit dál, neboť každá karta musí být zapojena alespoň pomocí osmi linek rozhraní PCIe. To je vedle zapojeného monitoru evidentně další podmínka, při jejímž nesplnění se omezovač výkonu rovněž aktivuje.  


reklama