Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Onda B250 D32-D3: 32 SATA portů na jedné desce

17.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Onda B250 D32-D3: 32 SATA portů na jedné desce
Společnost Onda nepatří mezi nejznámější výrobce základních desek a takové firmy se obvykle snaží nabídnout i něco speciálního. To zde platí bezezbytku, protože jde o desku přímo posetou SATA porty. 
Co se týče specialit z oblasti základních desek, obvykle mluvíme o výtvorech společnosti ASRock nebo Soyo, ale nyní tu máme společnost Onda, která představuje své nové desky B250 D32-D3 a B250 D32-D3 IPFS (nejspíše verze pro InterPlanetary File System). Obě nesou po 32 portech SATA, které jsou ve vhodných pozicích nastraženy i s napájecími konektory tak, aby se tyto desky mohly stát základem pro datový server. 
 
 
Desky samotné tak zajistí i napájení připojených disků nebo SSD a z rozmístění konektorů je jasné, že se myslelo na přímé napojení. Postačí tak vytvořit vhodnou konstrukci s šuplíky a zařízení se budou moci napojovat bez kabelů. Ty tak bude nutné přivést pouze k deskách a k tomu poslouží boční napájení pomocí šesti šestipinových 12V konektorů. Zajímavé je, že na těchto deskách vůbec nenajdeme 24pinový ATX konektor pro klasický PC zdroj, ale jinak by rozmístění komponent (procesorová patice, zadní porty, slot PCIe x1) víceméně odpovídalo ATX deskám. 
 
 
Nicméně rozměry Onda B250 D32-D3 jsou 406 x 311 mm, takže o ATX nejde. S ohledem na použitou čipovou sadu tu máme LGA 1151, ovšem podpora je omezena na Skylake a Kaby Lake. Nedozvíme se však, jak Onda řeší napojení všech těch rozhraní SATA, protože čipová sada B250 na to sama o sobě bude stačit těžko, tudíž to bude chtít nějaké přídavné kontrolery. Jde nejspíše o čipy mezi dvěma plnými řadami SATA konektorů, které na sobě dle bližšího zkoumání nesou logo firmy Marvell. 
 
Desky mohou díky rozhraním USB, HDMI i D-Sub fungovat jako základ běžného PC, i když s ne zrovna běžnou výbavou. Dobře také můžeme vidět, že paměti lze využít leda v podobě slotů SO-DIMM. Nakonec se dozvíme i cenu 3300 juanů, která odpovídá 11.000 korunám. Dostupnost na našem trhu ale zrovna očekávat nelze.