Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opera 12 dostala poslední update - co místo ní?

17.2.2016, Michal Hala, aktualita
Opera 12 dostala poslední update - co místo ní?
Kdysi hodně oblíbený prohlížeč Opera verze 12 – tj. ještě s původním jádrem Presto – teď dostal definitivně poslední update. Podpora tím končí a upřímně řečeno je nejvyšší čas rozhlédnout se po jiném prohlížeči.
Nejpodstatnějším rysem updatu na verzi 12.18 je podpora šifrování pomocí eliptických křivek (elliptic curve cryptography). Jinak se nic podstatného nemění a nezlepšuje. A žádnou další podporu pro dnes již docela zastarávající verzi 12 už určitě nemůžeme čekat. A zcela otevřeně je už nejvyšší čas poohlédnout se po jiném, novém prohlížeči.

Pokud náhodou Operu 12 ještě používáte a váháte co dál, mohu nabídnout jen vlastní zkušenost s nedávným přechodem na nový prohlížeč Vivaldi, který je zatím v betaverzi. Jelikož jsem už dlouho pociťoval, že Opera 12 přestává stačit, začal jsem se rozhlížet jinde. Firefox ani Chrome upřímně řečeno nikdy nebyly můj šálek čaje – ovšem nic proti nim a jejich uživatelům – takže jsem hledal něco podobného původní Opeře.


Opera - čas na upgrade


Nová větev Opery (aktuálně ve verzi 35) mi nějak nevyhovovala, takže na výběr zůstal jen nový projekt Vivaldi. Za ním stojí jeden ze zakladatelů Opery Jon Tetzchner a cílem týmu vývojářů je vyvinout prohlížeč pro pokročilé surfaře. Tetzchner opustil společnost Opera, protože se mu nelíbilo směřování společnosti, chování vedení i nový prohlížeč.

S Tetzchnerem odešlo i několik vývojářů a pustili se společně to vytváření prohlížeče, který by se více podobal původní Opeře a více vyhovoval náročnějším uživatelům. Protože je nový prohlížeč zatím jen v betaverzi, nebudu ho detailně popisovat a omezím se na konstatování, že vůbec není špatný, ale má mírné problémy se stabilitou. Jakmile bude k dispozici ostrá verze, určitě se s vámi rozdělím o zkušenosti.

Zatím mi Vivaldi docela vyhovuje, má dost podobnou filozofii jako původní Opera a doufám, že se bude zlepšovat. Pokud stále zůstáváte na Opeře 12, určitě doporučuji zvážit jeho vyzkoušení.

Zdroj: Neowin