reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opera 7.60 - Technical Preview pro MS Smartphony

27.12.2004, Petr Hájek, článek
Opera 7.60 - Technical Preview pro MS Smartphony
Společnost Opera Software uvolnila Technical Preview (TP) svého velmi dobře známého produktu v modifikaci Opera Browser for Windows Mobile devices. Opera 7.60 for Smartphone 2003 tak na MS Smartphonech nabízí zobrazovací technologie, které s mírným přeháněním umožňují používat řadu vymožeností desktopu v mobilním prostředí.

Opera pro mobilní zařízení samozřejmě vznikla jako odezva na přání operátorů nabízet i v kapesním vydání kvalitní prohlížeč, který poskytne přijatelný kompromis mezi kvalitou surfování i zobrazování stránek a velikostí displeje. Opera 7.60 for Windows Mobile TP je založena na stejném jádře jako tradiční desktopový browser, základ tedy mají všechny dostupné verze stejný, jen je vše přizpůsobeno konkrétní cílové platformě.

Ale obraťme pozornost k MS Smartphonům - na těch není situace pro fanouška mobilního prohlížení příliš růžová, protože MS Smartphony bohužel nemají stylus činící kapesní browsení jakž-takž snesitelným. Dle tiskového prohlášení firmy by si ale majitelé chytrých telefonů ze stáje Microsoftu měli při surfování užít "...rychlost, hladké prohlížení i bohatý obsah, což vytváří na MS Smartphonech zkušenost nepodobnou žádné jiné." Příjemné je jistě i to, že Opera pro Windows Mobile podporuje většinu majoritných standardů včetně CSS2, DOM 2, JavaScript a dalších. Trumfovým esem Opery je i tentokrát technologie SSR (Small Screen Rendering), jež umí zobrazit stránky bez nutnosti používat horizontální scrolling.

"Chceme majitelům platformy Smartphone ukázat, že Opera umí už teď, " říká Jon S. von Tetzchner, CEO Opera Software. "Vydali jsme technické preview také proto, abychom rozšířili testování a neméně důležitá je pro nás i odezva mezi lidmi. Browser založený na jádru Opera 7.60 dosahuje doposud nevídané rychlosti i použitelnosti a jsme přesvědčeni, že nejenom zákazníci, ale i operátoři budou mít prospěch z nabízení kvalitního webu svým zákazníkům."

Dostupnost?

Technické preview Opery 7.60 si majitelé MS Smartphonů mohou stáhnout na adrese http://www.opera.com/download/mobile/?man=Windows+Mobile. Mimochodem, ačkoliv je program uveden jako "Opera for Windows Mobile devices," spolupracuje pouze s operačním systémem MS Smartphone 2003, nikoliv s MS Smartphone 2002 či Pocket PC.

Uživatelé jsou dále upozorňováni, že jde skutečně jen o technické preview a nic víc, které navíc přestane 31. 3. 2005 fungovat, protože právě v tento den by měla být uvedena plná verze.
reklama