Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opouští Toshiba trh PDA?

9.7.2004, Petr Hájek, článek
Opouští Toshiba trh PDA?
Již od jara se šušká, že se společnost Toshiba chystá stáhnout z trhu handheldů a vyškrtnout PDA ze svých produkčních plánů. Dnes jsou známa některá nová fakta a mezi nimi i několik nepřehlédnutelných důkazů, které převažují imaginární jazýček vah výrazně na jednu stranu. Která strana to je? Povíme si v dnešním článku...
Zasvěcení účastníci amerického trhu s handheldy naznačovali již nějaký čas, se že Toshiba chystá (tedy co se týče PDA) ze starého kontinentu stáhnout, stále ale nebylo jasné, zda firma nebude pokračovat v prodeji PDA v jiných částech světa podobně, jako se rozhodli věci zařídit u Sony. Nové poznatky ale naznačují, že Toshiba se stahuje i z trhu evropského.

Web msmobiles.com informoval, že jednomu podnikovému zákazníkovi, který se pokoušel objednat Pocket PC z pobočky Toshiba Belgium, bylo sděleno, že firma chce před začátkem nového roku ukončit svoje působení na trhu kapesních počítačů. Navíc, švýcarský Windows Mobile informoval, že Toshiba Switzerland říká potenciálním zákazníkům, že ukončila produkci modelu Toshiba e800 a že další PDA již vyrábět nebude.


Ještě jeden model... ?

Konkrétně z Francie se před několika měsíci rozšířila fáma, že Toshiba pracuje na vývoji přístroje Toshiba e830. Má jít v podstatě o starý dobrý model Toshiba e800, jež údajně bude obohacen o procesor pro handheldy poslední generace (Intel PXA270) běžící na 520 MHz a Bluetooth.

Stejně jako u předchůdce, i u e830 se očekává VGA displej a Wi-Fi modul. Samozřejmostí má být operační systém Windows Mobile 2003 Second Edition a CF Type II i SDIO slot.

O Toshibě e830, která se má objevit v průběhu letošního léta, již několik měsíců nepadla ani zmínka.

Upevnění pozice na trhu

Jak již bylo naznačeno ve včerejších krátkých zprávách, pokud Toshiba po vzoru Sony s PDA skutečně skončí (přinejmenším v USA a Evropě), bude její odchod provázen skrytou radostí zejména majoritních vlastníků tržního koláče - HP a palmOne, jejichž pozice se stane ještě pevnější s tím, že nějaké ty drobky zbudou i na ostatní značky.

Zdroj: Brighthand