reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OSIRIS-REx má po 1,77 miliardách kilometrů svůj cíl na dohled

29.8.2018, Jan Vítek, aktualita
OSIRIS-REx má po 1,77 miliardách kilometrů svůj cíl na dohled
Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer, která téměř před rokem prolétla kolem Země a provedla gravitační manévr, se už blíží ke svému cíli. Jdeo asteroid Bennu, potenciální budoucí hrozbu, jejž už má na dohled.
OSIRIS-REx odstartoval v září 2016 na raketě Atlas V, oblétl Slunce, rok po vypuštění prolétl kolem Země a nyní se už blíží ke svému cíli, a to po překonání cca 1,77 miliard kilometrů dlouhé cesty. Jak ukazuje následující animace, PolyCam na palubě sondy si už našla asteroid Bennu, a to ze vzdálenosti 2,25 milionu kilometrů. Tyto snímky byly pořízeny 17. srpna, takže nyní už je po dalších 12 dnech sonda mnohem blíže. 
 
 
Sonda se tak nachází ve finální fázi letu a pokud platí, že sonda se nyní ve vztahu k asteroidu Bennu stále přibližuje rychlostí přes 1900 km/h (vzhledem k Zemi to je 51.000 km/h), překonala za uplynulých 12 dní asi 550 tisíc kilometrů. To by znamenalo, že by trvalo ještě dalších 36 dní, než OSIRIS-REx doletí k cíli, ale tak jednoduché to není, ve skutečnosti dorazí výrazně později. 
 
Po příletu k Bennu se sonda usídlí u Bennu a bude tento cca 500 metrů velký kus hornin bohatých na uhlík studovat a také se pokusí získat vzorek a ten odeslat zpět na Zemi pro další zkoumání. Právě vzhledem k bohatosti na uhlík by Bennu měl být jedním z nejstarších asteroidů Sluneční soustavy, a tak by měl rovněž obsahovat organické molekuly, aminokyseliny a jiné základní stavební kameny života. 
 
Bennu je také na seznamu NASA, který obsahuje vesmírná tělesa představující potenciální riziko. Však ten se každých šest let přiblíží k Zemi na vzdálenost pouhých 300.000 km, takže se dostane blíž než měsíc. Ke konci 22. století by se mohl se Zemí rovnou srazit, i když nepředstavuje vzhledem ke své velikosti riziko pro celou planetu a ostatně už to bude problém spíše pro Spojenou federaci planet (nebo pro terminátory?). 
 
Sonda se k Bennu nebude přibližovat konstantní rychlostí, ale postupně zpomalí na jeho rychlost, což z 1900 km/h nebude velký problém. Nejdříve začne studovat jeho souputníky, čili obíhající miniměsíce, identifikuje hlavní struktury na jeho povrchu a prozkoumá jeho světelné spektrum ve snaze lépe určit jeho složení. Pak už se přiblíží na vzdálenost sotva několika kilometrů od samotného asteroidu, což můžeme očekávat v prosinci, a stráví v dané pozici další rok a půl. Po tuto dobu bude OSIRIS-REx podrobně zkoumat tvar, rozměry, hmotnost a povrch Bennu, což zahrnuje i výběr místa pro sběr materiálu. 
 
Až to bude zvoleno, přijde řada na TAGSAM - Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism. Ten se dotkne povrchu asteroidu pouze na pět sekund, aby jej zasáhl výronem stlačeného dusíku a uvolnil z asteroidu materiál pro zachycení v Sample Return Capsule. V této návratové kapsli je místo pro až dva kilogramy hornin, ovšem NASA bude ráda, když v ní skončí alespoň 60 gramů. Pokud vše půjde podle plánu, kapsle se v září 2023 snese na padáku do pouště v Utahu. 
 
 
 
Zdroj: Astronomy


reklama