reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ovladače AMD Crimson obsahují chybu, náprava přijde dnes

1.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Ovladače AMD Crimson obsahují chybu, náprava přijde dnes
Aktualizováno: Někteří majitelé grafických karet Radeon po aktualizaci ovladačů na nejnovější Radeon Software Crimson ohlásili chybu, která jejich karty ohrožuje nedostatečným chlazením. AMD už tyto problémy uznalo a ještě dnes má přijít s opravenými ovladači.
Problém je celkem jednoduchý. V některých případech se po aktualizaci na ovladače Crimson stalo, že ventilátory na chladiči grafické karty se zasekly na 20 procentech svého plného výkonu, a to nehledě na zatížení samotné karty. Je zřejmé, že takto nastavené chlazení by mohlo v krajním případě kartu i poškodit, ovšemv případě přehřátí by měla zapracovat ochrana v podobě podtaktování GPU, která je zahrnuta přímo ve firmwaru karty, a je tedy nadřazena ovladačům. A pokud by ani to nepomohlo, GPU se může kompletně vypnout.





Uživatelé udávají, že tato chyba se týká jen některých GPU, ovšem platí pro široké rozpětí karet od série HD 7000 až po nějnovější sérii 300. Zjistit ji můžete jednoduše monitorováním otáček ventilátoru, jeho podezřele tichým chodem i v zátěži a pochopitelně i tak, že výkon karty je podstatně nižší než dříve.


Společnost AMD už slíbila, že brzy bude mít připraven hot fix, takže na něj vyčkejte, pokud máte s chlazením a výkonem své karty nějaké problémy. A jak firma slíbila, tak vydala AMD Radeon Software Crimson Edition 15.11.1 Update, který má řešit nejen problémy s chlazením karet, ale také jisté specifické bugy ve hrách Just Cause 3, Fallout 4, Star Wars: Battlefront a Call of Duty Black Ops III.

Zdroj: wccftech

reklama