Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Treo 670 s Windows Mobile 5 přichází, skalní příznivci Palm OS se třesou?

8.8.2005, Pavel Bureš, aktualita
Palm Treo 670 s Windows Mobile 5 přichází, skalní příznivci Palm OS se třesou?
Koncem minulého týdne přinesla řada médií trojici docela reálných videozáznamů, na nichž byl komunikátor Treo s operačním systémem Microsoftu. Dnes se podíváme na několik dalších fotografií. Jedná se o první věrohodné fotografie Palmu s...
Koncem minulého týdne přinesla řada médií trojici docela reálných videozáznamů, na nichž byl komunikátor Treo s operačním systémem Microsoftu. Dnes se podíváme na několik dalších fotografií.


















Jedná se o první věrohodné fotografie Palmu s jiným systémem než Palm OS (pokud pomineme linuxové distribuce tvořené nadšenci). Co vede Palm k tomu, že chce ve svých zařízeních používat jiný systém než Palm OS? Jedním z důvodů bude snaha prodat Trea PocketPC uživatelům, jimž se starší Palm komunikátory líbily po hardwarové stránce, ale nechtěli si zvykat na jiný systém. Trea jsou celosvětově velmi populární, dobře se prodávají např. v Americe, kde má Palm i Palm OS silnou pozici. V poslední době se ale Palm OS příliš nedaří, Sony se Palm OS vzdal a nový systém s označením Cobalt bude použit jen v několika málo přístrojích (pokud vůbec). Palm se tak musí snažit a vůbec bych se nedivil, kdyby řada dosavadních Palm OS uživatelů do nástupu linuxového Palm OS používala Trea s Windows Mobile. Z čeho tak soudím? Nespokojeným uživatelům Palm OS (tedy kritikům pouze systému, nikoli PDA jako přístroje) vadí absence multitaskingu, národního kódování, v poslední době se také ozývají hlasy kritizující nedostatek nového softwaru a náročnějších her; tyto nedostatky systém Windows Mobile nemá.

Jak by dopadlo srovnání obou systémů na naprosto stejném zařízení? Troufnu si tvrdit, že co do rychlosti, by vyhrál Palm OS. Přestože poslední Palmy nejsou vůbec tak rychlé jako bývaly (začalo to Tungstenem T5, pro který byl vydán update a Tungsten se dosti zrychlil; ani LifeDrive nemůžeme co se týče odezvy příliš pochválit), stejně drahé PocketPC je o trochu pomalejší. Otázkou je, zda nepřinese WM 5 znatelné zrychlení jako WM 2003. Pokud by tomu tak bylo, mohl by se rychlostní rozdíl vyrovnat a uživatelé by se mohli rozhodovat dle sympatií k jednotlivému systému nebo podle schopností daného OS (již zmíněný multitasking atp.) či dostupnosti aplikací – je sice hezké, že pro Palm OS existuje přes 20 000 aplikací, z toho velká řada freeware, ale hlavně aplikace zdarma jsou si často podobné jako vejce vejci a tak po odečtení všech BMI kalkulátorů a resetovacích utilit nám zůstane programů mnohem méně (netroufám si přesně odhadnout kolik, možná 75%, možná méně).

Pokud se rozhodujete o koupi PDA, vyhlédli jste si zajímavý model s Palm OS i Windows Mobile, tak se budete pravděpodobně zajímat o software. Nyní bych připomněl stesky kolegy Libora Kosoura, který si na svém Palmu chtěl již několikrát zahrát strategickou hru, která byla ale bohužel jen pro PocketPC...

Doufejme, že se inženýrům Palmu vše podaří a brzy se dočkáme Trea s Windows Mobile. HiRes Treo s WM by bylo zdatným konkurentem HP iPAQu hw6515, ačkoliv mu některé funkce (např. GPS) chybí.
Zdroj obrázků: PalmFocus