reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Z22 - návrat k jednoduchosti?

18.10.2005, Libor Kosour, aktualita
Palm Z22 - návrat k jednoduchosti?
Dne 12.10. 2005 Palm představil společně s high-endovým modelem T|X také levný a jednoduchý model <a href="http://www.palm.com/us/products/handhelds/z22/" target="_blank">Z22</a>, který má navázat na úspěch předchozí řady Zire a Zire21....
Dne 12.10. 2005 Palm představil společně s high-endovým modelem T|X také levný a jednoduchý model Z22, který má navázat na úspěch předchozí řady Zire a Zire21. Právě u původního modelu Zire, jež stál pouhých 100 dolarů, se ukázalo, že na trhu existuje dostatečný prostor pro jednoduché a levné PDA.

Prvního modelu Zire se v poměrně krátké době prodalo milion kusů. Díky nízké ceně si totiž PDA mohli dovolit i lidé, kteří nepatří mezi manažery ani technické fanoušky. Palm si tak otevřel cestu do peněženek obyčejných lidí, kterým už nevyhovovaly klasické papírové diáře, ale zároveň nechtěli vydávat spoustu peněz za PDA, které jsou dodnes (bohužel) luxusem. Po původním modelu Zire následoval vylepšený Zire21. K jeho vzniku vedla patrně snaha přejít na Palm OS 5 v celé šíři nabídky. Kromě zvětšení paměti z 2 na 8 MB toho příliš navíc nepřinesl. Po nějaké době však byla i výroba Zire21 zrušena, a na trhu tak neměl Palm žádného následníka ve "stodolarovém" segmentu.

Právě toto si patrně nyní uvědomil, když vydal nový model Z22. Hlavním vylepšením pro běžné uživatele je bezesporu barevný displej. Ačkoliv má rozlišení pouhých 160x160, v době, kdy barvu nepostrádají ani levnější mobilní telefony, je již nutností. Navíc člověk, který nikdy palm s lepším displejem neviděl, jej bude těžko postrádat. Procesor o 200 MHz a uživatelsky dostupná paměť o velikosti 20 MB jsou pro běžné použití jako diáře /prohlížeče knih dostatečné. Proto příliš nezamrzí ani chybějící slot pro karty SD/MMC. Pokud ovšem uživatel necítí potřebu mít ve svém palmu všechno možné najednou, jako to lze praktikovat na PC.




Další velkou změnou je D-pad. Ovládání jím bude určitě pohodlnější než u modelů s pouhými 2 tlačítky nahoru / dolů. Navíc design nenápadně připomíná velmi oblíbený přehrávač Apple iPod. Velkou otázkou ovšem teprve bude výdrž na baterie. Její nízká úroveň by jistě dokázala pohřbít toto nadějné zařízení. Na rozhřešení si však budeme muset počkat až do prvních recenzí.

Možná nečekanou možností využití nového palmu jsou hry. Z22 je však i přes svoji nízkou cenu je schopen zvládnout třeba takové skvělé věci, jako je například Warfare Incorporated nebo RifleSLUGs. A to za bezkonkurenčně nižší cenu přístroje a někdy i her, jelikož pro Palm OS stále existuje množství kvalitního freewaru. Pravda, nebudete moci hrát ve více hráčích, vzhledem k tomu, že kromě infraportu Z22 nemá žádnou jinou možnost se spojit s jiným palmem. Také paměťový prostor o velikosti 20 MB nenabízí možnost mít nainstalovány desítky her. Pro těch několik nejoblíbenějších však bezesporu postačí. Pokud tedy hledáte levnou herní konzoli pro zabití času například v čekárně, může být Z22 tou pravou volbou.

Nejdůležitějším důvodem vzniku tohoto modelu je bezesporu snaha přilákat nové zákazníky. Pokud se někomu jeho první Palm zalíbí, je vysoká pravděpodobnost, že si jej příště koupí znovu, a to třeba i dražší model. Palm se svojí evidentně se Z22 snaží konkurovat více cenou než multimediálními dovednostmi, což mu vždycky šlo lépe, než tvorba "nadupaných" a drahých modelů.
reklama