Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Tungsten E2 - Čistokrevná střední třída?

6.1.2005, Pavel Bureš, článek
palmOne Tungsten E2 - Čistokrevná střední třída?
Nástupce kapesního počítače entry level segmentu Tungstenu E, model Tungsten E2, je již na světě. Designově vychází z TT5, liší se velikostí displeje a dalšími parametry. Nabídne palmOne dostatečně vybavený počítač, který dokáže obstát v ostré konkurenci střední třídy?
Při prvním pohledu vás jistě napadne, že je PDA značně podobné Tungstenu T5. S největší pravděpodobností jsou obě zařízení stejně velká - uložena ve stejném casu. Displej zobrazuje 18bitové barvy a jeho rozlišení je pouhých 320 x 320 obrazových bodů, jedná se tedy o HiRes. Použité rozlišení displeje ve mě vyvolává rozpaky a zklamání. Pokud by palmOne použil HiRes+, měl by o jeden trumf v rukávu navíc, a uživatelé o důvod víc, proč si koupit PDA od palmOne - rozlišení 320 x 480 bodů oproti QVGA 240 x 320 u Pocket PC. Zařízení s VGA displejem jsou zatím příliš drahá, takže jim Tungsten E2 nekonkuruje. Systémový konektor je stejný jako u Tungstenu T5 nebo chystaného Trea 650.



Palm půjde rozšířit SecureDigital kartami, jestli bude slot SDIO, není známo. Bluetoothem verze 1.1 je Tungsten vybaven, takže se snad nedočkáme od palmOne informace, že SDIO není nutné, protože BT je přímo v PDA a Wi-Fi není pro střední třídu třeba.



TE2 je vybaven Graffiti ploškou, zatím je ve hvězdách, zda bude přímo v systému podpora psaní po celém displeji (OnScreen Graffiti), nebo bude nutné použít některou z mnoha utilit.

Bližší informace by měly být po uvedení modelu dostupné na stránkách palmOne.

Fotografie a specifikace pochází z webu schvalovacího úřadu FCC, stránky o Tungstenu TE2 jsou ale nyní nepřístupné.



Podle zatím zveřejněných informací to vypadá, že se o přelomové a výrazné PDA nejedná. Bylo by předčasné podle několika parametrů a obrázků odsuzovat samotný Palm, ale absence HiRes+ bude mrzet mnoho potenciálních uživatelů. Druhým možným problémem, který se však dotkne jen menšího procenta kupujících, je designové provedení. Přístroj vypadá podobně jako Tungsten T5, což vzhledem k zařazení TE2 může být na škodu. Teenageři či lidé, u kterých je vzhled Palmu jedním z nejdůležitějších parametrů, mohou být zklamáni z příliš decentního provedení. Na druhou stranu, pro mladé uživatele palmOne vyrábí např. modrý Zire 72...