reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic pro Teslu zvýší hustotu baterií o 20 % a představí bezkobaltové verze

30.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Panasonic pro Teslu zvýší hustotu baterií o 20 % a představí bezkobaltové verze
Panasonic je hlavním výrobcem akumulátorů pro elektromobily Tesla díky jejich společnému podniku. Do budoucna by výrobce těchto aut měl počítat s hustotou zvýšenou o 20 % a pokračuje i vývoj bezkobaltových akumulátorů.
Společnosti Panasonic a Tesla spolupracují na výrobě akumulátorů pro elektromobily. Přestože Tesla začala spolupracovat i se společností CATL, která slibuje milionový akumulátor, který svou životností má stačit na ujetí až 2 milionů km, také Panasonic se nezastavuje a hodlá představit několik novinek. Do 5 let by se energetická hustota akumulátorů typu 2170 měla zvýšit o 20 % (pro prvních 5 %z tohoto nárůstu budou linky konvertovány od září). Přitom už dnes dosahuje vynikající hustoty 700 Wh/l, která patří k nejlepším na trhu, není-li úplně nejlepší komerčně dostupnou hodnotou na trhu. V tomto případě je o Li-Ion typu NCA (nikl, kobalt, hliník).
 
Panasonic Tesla
autor: Don McCullough (CC BY 2.0), přes Flickr
 
Velkým tématem a argumentem odpůrců elektromobility je často kobalt, který je hodně problematickým prvkem. Faktem nicméně je, že už nějakou dobu má Tesla ve svých vozech akumulátory s méně než 5 % kobaltu, což je zhruba třetinové až čtvrtinové množství typické pro jiné výrobce. Panasonic by přitom měl představit bezkobaltové akumulátory v horizontu 2-3 let. Akumulátory bez kobaltu má automobilce dodávat i již zmíněné čínská společnost CATL, která Tesle dodává akumulátory typu LiFePO.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama