reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pár posledních novinek od Microsoftu

28.4.2016, Michal Hala, aktualita
Pár posledních novinek od Microsoftu
Kdy přijde Windows 10 Anniversary Update (Redstone 1)? Bude to koncem července a nejen díky několika posledním Insider Buildům tušíme, jak bude vypadat. Microsoft se rozhodně nevzdává ani na mobilním hřišti a navíc open sourcuje Xamarin.
Letní upgrade Windows 10 Anniversary Update, známý dříve jako Redstone 1, podle posledních informací nepřekvapivě dorazí koncem července k ročnímu výročí od vydání verze Threshold 1, což byla verze 1507. Díky průběžnému uvolňování novinek do Insider Preview sestavení se přinejmenším částečně ví, co upgrade přinese. Například to bude výrazná podpora stylusu na dotykových displejích (Windows Ink), lepší Cortana (což nám v Česku stále může být jedno), vizuální změny grafického rozhraní (nabídka Start, Centrum notifikací atd.) a další dílčí změny.

Nyní chvíli o Windows 10 na mobilech. Terry Myerson, šéf Windows and Devices Group Microsoftu, se vyjádřil v tom smyslu, že Windows 10 Mobile rozhodně není mrtvý a společnost se cítí zavázána pokračovat v jeho vývoji pro malá zařízení s ARM procesory. Mírní tak (téměř) paniku, vzniklou po jeho vyjádření na konferenci Build 2016, které spočívalo ve sdělení, že mobilní Windows teď nejsou pro Redmond prioritou. Tato informace byla bohužel dezinterpretována tak, že Redmond vzdává mobilní Windows.

Takže Microsoft se nevzdává či spíše neopouští mobilní kolbiště. Přestože bylo naznačováno, že těsnější propojení Windows 10 na PC a na mobilu bude obsahem aktualizace Redstone 1, nyní to spíš vypadá, že si ho v Redmondu nechávají do aktualizace Redstone 2, která bude prý příští rok v dubnu. Ve stejnou dobu má dorazit nový telefon Surface Phone.


Universal Windows Platform


Možná bych měl napsat telefony, protože se poslední dobou píše, že půjde o několik různých, odstupňovaných verzí. V souvislosti se Surface Phone se poslední dobou spekuluje o procesoru Snapdragon 830 a o 8 GB RAM. Samozřejmostí má být podpora funkce Continuum. Za sebe pořád tajně doufám v procesor řady x86 (aspoň Atom, lépe mobilní Skylake). Dával by totiž mnohem větší smysl právě pro funkci Continuum.

Další pozitivní, byť opět ne zcela novou zprávou je, že Redmond teď uvolňuje Xamarin jako open source. Již předtím ho dal k dispozici zdarma. Xamarin je vývojové prostředí, které nedávno koupil Microsoft (respektive koupil celou stejnojmennou společnost), umožňující vývoj aplikace v C# pro platformu Windows s tím, že je výsledek rovněž může být přeložen do Javy pro Android a do Swiftu pro iOS. Takže jednou naprogramujete a máte aplikaci pro všechny mobilní platformy.

Redmond samozřejmě doufá, že ke Xamarinu přiláká vývojáře, kteří budou mít možnost jednak vyvíjet univerzální aplikace pro již téměř 300 miliónů uživatelů Windows 10, jednak i pro další stamilióny uživatelů Androidu (tady vlastně spíš miliardu) a iOSu.

A nakonec jedna zpráva z oblasti, která vypadá spíš jako sci-fi. Microsoft zahájil úzkou spolupráci se sanfranciskou biotechnologickou společností Twist Bioscience s cílem prohloubit dřívější své pokusy o zaznamenání digitální informace pomocí DNA. Ale nejásejme předčasně, praktická použitelnost této technologie je prý vzdálena ještě mnoho let.

Zdroj: Microsoft, PC Magazine, PC World, ZDNet
reklama