reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Passmark: AMD si vzalo zpět významný podíl s CPU

3.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Passmark: AMD si vzalo zpět významný podíl s CPU
Je tu nové čtvrtletí, a tak i nová statistika společnosti Passmark, která ukazuje, že si AMD vzalo hned 10% podíl s procesory x86 zpět. Jde samozřejmě jen o statistiku jedné firmy, která neodráží stav na celém trhu, ale i tak je to pozoruhodný výsledek.
Před měsícem jsme se podívali na to, jak Passmark ohlašoval, že se na trhu s procesory mění situace ve prospěch firmy AMD, která po řadě let začala posilovat a užírat Intelu trh. Nyní jsou tu výsledky za další měsíc, které ukazují, že tento trend ještě nebývale posílil. Však posuďte sami: 
 
 
Podobná změna nastala v roce 2006, kdy začaly být aktuální procesory Core 2 Duo, jež v Intelu efektivně ukončily éru neúspěšné architektury Netburst a pak už nastoupila architektura Core, jak ji známe dnes až po 7. generaci. Ani tehdy však nebyl skok ve prospěch Intelu takový, jaký nastal nyní, ale už ve prospěch firmy AMD. 
 
Je třeba ale říci, že jde čistě jen o statistiku Passmarku, která je založena na tom, na jakých sestavách a procesorech běží benchmarkovací software této firmy. Sami zástupci firmy říkají, že jde o statistiku, která se týká toho, na jakých sestavách tento software běží a ne toho, jaké procesory si lidé kupují. To je logické, ale lze taky předpokládat, že si Passmark spustí především majitelé nových sestav, aby si ověřili jejich výkon. 
 
Jde tak spíše o průzkum než o opravdovou statistiku, a ten je jak známo do velké míry ovlivnitelný tím, na jakou cílovou skupinu se zaměřuje a zde můžeme předpokládat, že půjde o zkušenější uživatele domácích počítačů, kteří si svá PC staví i sami. A je také jasné, že nejde o konzole, procesory jiných architektur než x86 a dle údajů firmy se sice objevují i jiné procesory než od Intelu či AMD, ale je jich tak málo, že je nestojí za to zmiňovat. Stejně tak můžeme říci, že na straně firmy AMD zařídily rostoucí podíl spíše desktopové procesory, neboť nová architektura Zen se do notebooků ještě nedostala. 
 
V každém případě se ukazuje, že o procesory Ryzen je zájem a pro AMD je důležité, aby toho využilo a trošku se po řadě hubených let spravilo. 
 
Zdroj: Passmark
reklama