reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC slaví 25 let - jaký byl PC 5150?

14.8.2006, Jan Vítek, článek
PC slaví 25 let - jaký byl PC 5150?
Možná jste si již všimli, že v sobotu tomu bylo přesně čtvrt století, kdy byl představen první IBM PC. Ten nastartoval éru, v které se počítače postupně rozrůstaly do domácností a dnes se dá říci, že jsou již běžným úkazem, podobně jako televize.
Kapitoly článku:
Originální IBM PC mělo ve výbavě paměť ROM ve velikosti 40kB. Ta obsahovala 8kB rezervovaných POST (Power-On Self-Test), neboli softwarovou výbavu k testování hardwaru bezprostředně po spuštění počítače a BIOS (Basic Input/Output System) k připravení počítače pro použití s dalšími programy na vyšší úrovni.

Zbylých 32kB bylo zabráno programovacím jazykem BASIC, jenž se využil tehdy, když systém nenašel médium s operačním systémem DOS. Tento systém vyvíjelo IBM ve spolupráci s firmou Microsoft, která si jej pro účel představení IBM krátce předtím licencovala od jiného výrobce. S Microsoftem vzniklo ujednání, že ze základního produktu DOS 1.0 bude každá z firem vyvíjet svou verzi. IBM mělo PC-DOS určený pro své počítače a Microsoft bude mít MS-DOS, s nímž zamíří na rozvíjející se volný trh.



Pozadí za výběrem systému DOS od Microsoftu je však o něco složitější. Původně byl IBM PC vyvíjen pro novou verzi operačního systému CP/M, na jejíž vypuštění se netrpělivě čekalo. DOS tento systém ale předběhl, coby jeho 16-bitová verze. Microsoft si od tvůrce DOSu, Tima Patersona, systém licencovalo, spěšně upravilo a poskytlo IBM k posouzení. DOS, jenž byl nakonec pro PC vybrán, byl tedy napsán dříve, než byl vůbec sestaven hardware, na němž poté běžel. O pár měsíců později Microsoft celý kód odkoupil a IBM následně následně propralo nově nabytý systém a prý našlo přes 300 chyb v kódu, coby výsledek spěšné úpravy licencovaného produktu ze strany Microsoftu. CP/M byl nakonec odstaven ze dvou důvodů – jeho tvůrce jej pochopitelně neposkytoval zadarmo a také vývojáři programů shledali, že je snazší přeportovat svoje CP/M programy pro DOS, než pro 16-bitovou verzi CP/M-86.


Po nějakou dobu šly PC-DOS a MS-DOS v podstatě identickou cestou, že aplikace bez problémů fungovaly pod oběma systémy. Existovaly i další mutace DOSu založené na poskytnuté licenci Microsoft (například Compaq DOS). Od první verze obou hlavních systémů DOS až do páté verze byly rozdíly pouze minoritní a zanedbatelné, ale od té doby se mezi firmami objevily rozepře, kdy Microsoft se chtěl vydat cestou Windows, ale IBM se zaměřilo spíše na nový systém (který byl ovšem vyvíjen také s Microsoftem) – OS/2. Tím se rozdělily i cesty obou systémů DOS, ovšem jen proto, aby byly brzy po uvedení verzí 7 nahrazeny jinými, vyspělejšími systémy.

Dnes je PC formát stále živý a rozvíjí se neméně bouřlivě jako v předešlých desetiletích, už od počátku svého vzniku. Moorův zákon za celá léta výrazně nezklamal, i když se již nejednou zdálo, že k tomu nevyhnutelně dojde. Technologie kolmého zápisu dále zrychluje pevné disky, nehledě na jejich kapacitu, elektronické paměti, pokud dodrží tempo vývoje, budou zanedlouho mechanickým pevným diskům konkurovat a co se týče ostatních technologií zpracování obrazu, zvuku, přenosu dat, či záznamových médií, zde se také máme na co těšit. Nezbývá, než ohlédnutí za minulostí zakončit, nejlépe citátem.

„Není žádný důvod, proč by kdokoliv chtěl mít doma počítač.“
-
Ken Olson, zakladatel společnosti Digital Equipment, 1977


Zdroje:

Wikipedia
Vintage-Computer
Lenovo
Old-Computers
reklama