Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pentium D 805 je prodejní hit

17.5.2006, Eagle , aktualita
Pentium D 805 je prodejní hit
Před několika měsíci uvedený dvoujádrový procesor Pentium D 805 může dělat Intelu radost. Díky velmi nízké ceně, která konkuruje řadě jednojádrových modelů, se i přes vysokou spotřebu a poměrně nízký výkon v jednovláknových aplikacích dobře...
Před několika měsíci uvedený dvoujádrový procesor Pentium D 805 může dělat Intelu radost. Díky velmi nízké ceně, která konkuruje řadě jednojádrových modelů, se i přes vysokou spotřebu a poměrně nízký výkon v jednovláknových aplikacích dobře prodává. V ČR patří mezi nejoblíbenější procesory a například ve známém obchodu Czech Computer se drží v žebříčku "Ověřeno trhem", který je konstruován především na základě návštěvnosti webové stránky produktu a jeho prodejů, na druhé pozici hned za Athlonem 64 3000+. V zahraničí je tomu podobně. Jeden z nejznámějších obchodů v USA, NewEgg, prodává Pentium D 805 nejčastěji hned po velmi levném Sempronu 2800+ a již zmíněném Athlonu 64 3000+. Pentiu D hraje do karet především to, že stojí cca. jen 40 % ceny nejlevnějšího dvoujádrového procesoru od AMD - Athlonu 64 X2 3800+. Paradoxem zatím zůstává, že AMD zatím neplánuje snižovat ceny nebo uvádět levnější modely, které by využily potenciálu této části trhu. Firma si je jistá svojí pozicí a sotva dokáže uspokojovat poptávku po X2kách.

Razantní cenový přístup Intelu je vidět také ve všech ostatních segmentech. Nejdražší Celeron D 355 na 3.33 GHz dnes stojí 2400 Kč s DPH, zatímco Sempron se stejným ratingem pořídíte za 3000 Kč. Obdobně 3.4 GHz Pentium D 950 stojí zhruba stejně jako nejlevnější X2 3800+, přičemž je ale výkonnější. Situace se patrně nezlepší ani s příchodem socketu AM2, u něhož budou uváděcí ceny plus mínus stejné, jako jsou ty současné u socketů s754 a s939 - blíže viz ceník společnosti FOX Computers.