reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Perseverance bude na Marsu testovat i materiály pro nové skafandry

29.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Perseverance bude na Marsu testovat i materiály pro nové skafandry
Je zcela zřejmé, že lidé budou při cestě na Mars potřebovat pro své účely ochranu proti projevům vesmíru, jakou dosud mít nemuseli ani při cestě na Měsíc. Právě i k vývoji nových skafandrů přitom NASA využije rover Perseverance.
Perseverance startuje již zítra a na jeho palubě bude také výběr materiálů, které NASA bude chtít testovat pro účely vývoje nových vesmírných obleků. Zvláště pak takový prototyp Z-2 vypadá velice bytelně, ale můžeme si také představit, jak neohrabaný v něm musí být i jinak velice obratný člověk. 
 
 designérka Amy Ross z Johnsonova vesmírného centra s prototypem Z-2
 
Pokud jde o expedice na Mars, problém tkví především v tom, že lidé budou vystaveni nabitým částicím od Slunce a všudypřítomnému kosmickému záření, což navíc nejde moc dobře dohromady s tím, že půjde o dlouhodobé mise a že bezpečné útočiště nenabídne ani samotný Mars kvůli své tenké atmosféře a absenci globálního magnetického pole. NASA si tak uvědomuje, že vývoj kvalitní ochrany i v podobě vesmírných obleků je naprosto nezbytný, a to samozřejmě včetně ochrany lodí či příbytků. 
 
Perseverance tak nese celkem pět kousků materiálů (včetně kusu hledí), z nichž by mohly být tvořeny příští obleky. Přístroj SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals) pak bude sledovat to, jaký vliv na ně má tamní prostředí, přičemž pro svou kalibraci si ještě s sebou veze malý kousek meteoritu původem právě z Marsu. 
 
Vybrané materiály mají být použity v rámci vnějších vrstev obleku, neboť právě ty budou nejvíce vystaveny radiaci. Jde především o známý a využívaný ortho-fabric, čili tři materiály v jednom: Nomex odolný proti ohni (využívá se v oblecích pro hasiče), dále voděodolný a prodyšný Gore-Tex a pak kevlarová tkanina. Dále rover ponese materiál Vectran, který NASA používá pro rukavice a konkrétně v místě dlaní. Je mechanicky velice odolný a odolává i na ISS, kde mikrometeority tvoří v povrchu stanice malinké prohlubně s ostrými okraji. 
 
 
Pak ještě poletí dva vzorky teflonu, který je už také dlouho používán pro výrobu rukavic díky tomu, že je kluzký a nepřilnavý a s takovým materiálem se pak lze těžko o něco zachytit a roztrhnout si jej. Slouží navíc i jako prachuvzdorný povrch. A nakonec je to kus polykarbonátu jako základ pro hledí a UV ochrana, který je flexibilní, takže se netříští, a přesto má dobré optické vlastnosti. 
 
Přístroj SHERLOC bude zkoumat především to, jak dlouho dokáží dané materiály sloužit, než se začnou v tamním prostředí rozpadat, na což má vliv právě okolní záření. Pokud tedy NASA zjistí, že některý z nich nevydrží moc dlouho, bude muset přijít s něčím jiným. Je zřejmé, že podobné testy mohla NASA provést i v laboratoři, a také že už provedla, ale nyní potřebuje své výsledky porovnat s tím, co způsobí reálné prostředí. 
 
Další výzvou bude ochrana obleků a jejich pohyblivých částí (ložiska) před všudypřítomným prachem, neboť ten by mohl časem astronauta v podstatě znehybnit. A pak bude pochopitelně nutné zajistit ochranu s ohledem na další specifika Marsu. Například v případě obleků využívaných na ISS je nutné zohlednit degradaci materiálů vlivem slunečního záření a atomického kyslíku. Měsíc je pak z hlediska slunečního záření ještě horší než Mars (je blíž) a nemá navíc vůbec žádnou atmosféru chránící před UV zářením, ovšem v případě Marsu se musí počítat s mnohem déle trvajícími misemi. Nicméně právě Měsíc bude vhodným tréninkovým prostorem i pro vývoj obleků, které se použijí na Marsu, čili ty by měly být do velké míry podobně. 
 
Zdroj: NASA


reklama