reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Petya, ransomware napadá MBR a šifruje tabulku MFT

29.3.2016, Milan Šurkala, aktualita
Petya, ransomware napadá MBR a šifruje tabulku MFT
Protože zašifrování celého disku je velmi nákladná operace, nový ransomware Petay na to jde mnohem jednoduše. Napadne zaváděcí záznam MBR na pevném disku, zašifruje MFT a ten se tak stane nečitelným. Útočníci pak vyžadují výkupné.
V dnešní době začínají být útoky ransomware (vyděračského softwaru) čím dál častější. Jde v podstatě o to, že škodlivý kód získaný obvykle otevřením nebezpečné přílohy e-mailu zašifruje celý pevný disk a pak po oběti vyžaduje výkupné za opětovné zpřístupnění dat. Nový ransomware Petya jde na věc trochu jinak. Místo celého disku napadne MBR a zašifruje pouze MFT, takže není poznat, kde je jaký soubor. Efekt na napadený počítač je ale v podstatě stejný. Data jakoby ani neexistovala.
Zvláštní vlastností tohoto softwaru je právě v tom, že šifruje jen MFT, což může provést v podstatě okamžitě (MFT není zrovna obrovská struktura). Ransomware Petya vynutí kritickou chybu operačního systému a přinutí jej restartovat. Při spuštění počítače se objeví se hláška vyžadující výkupné a díky zašifrované tabulce MFT se nedá přistupovat k datům (počítač neví, kde jsou data). Útočníci požadují necelý bitcoin, což je v dnešní době zhruba 10 tisíc korun. Ostatní ransomware metody kvůli šifrování celého disku mohou být zpozorovány, neboť tento proces zabere dlouhou dobu, je výpočetně náročný a je možné násilně vypnout počítač dříve, než zašifruje celý disk. Petya se šíří přes e-mail ohledně pracovních nabídek vybízející ke stažení přílohy uložené na Dropboxu. Zatím se tak děje zejména v Německu.

Zdroj: boingboing.net, pcworld.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama