reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pevné disky Maxtor DiamondMax 10 mají problémy

23.10.2005, Eagle , aktualita
Pevné disky Maxtor DiamondMax 10 mají problémy
Po té, co byl Maxtor DiamondMax Plus 9 vyhodnocen jako nejporuchovější pevný disk od dob známé řady IBM "Deathstar" 75GXP, se na Maxtor valí další pohroma. Je jí její současný disk DiamondMax 10 a jeho near-line varianta MaXLine III ve verzi...
Po té, co byl Maxtor DiamondMax Plus 9 vyhodnocen jako nejporuchovější pevný disk od dob známé řady IBM "Deathstar" 75GXP, se na Maxtor valí další pohroma. Je jí její současný disk DiamondMax 10 a jeho near-line varianta MaXLine III ve verzi pro Serial ATA. Tyto disky byly uveden cca. před rokem a jako jedny z prvních se mohly pyšnit tím, že při jejich vývoji byly využity specifikace Serial ATA vyvinuté organizací SATA II - jmenovitě Native Command Queueling a Staggered Spin-Up. Nyní se ale objevují problémy - disky nejsou kompatibilní s řadou čipových sad. V době uvedení byl jediným čipsetem s podporou NCQ Intelův south bridge ICH6, který se dodával jakožto součást čipsetů i915 a i925. S tímto čipem a starším ICH5 není problém. Ten nastává v okamžiku, kdy chcete použít čipset jiný.

Problémy byly zaznamenány především v kombinaci s NVIDIA nForce 4. U něj dochází k náhodnému poškozování dat nebo systém vůbec disky nedetekuje. Druhý zmíněný problém je téměř jistotou v okamžiku, kdy je připojen také klasický IDE disk. Toto jsem měl možnost si dnes vyzkoušet a bohužel musím konstatovat, že je to pravda. DiamondMax 10 mi v kombinaci se Seagate Barracuda ATA IV na základní desce DFI LanParty UT nF4 Ultra-D způsobil totální zatuhnutí. Samotná Barracuda funguje bez problémů, jakmile jsem ale připojil DiamondMax 10, detekce Barracudy trvala asi půl minuty a v okamžiku, kdy se měl zdetekovat i Maxtor, došlo k zatuhnutí systému.


Chybou jsou nejvíce postiženy disky s firmware starším než BANC1B70.

Problém by údajně měl alespoň z části řešit posledního firmware BANC1E00. Ten bohužel Maxtor na svých webových stránkách nenabízí a je možné jej získat pouze kontaktováním jejich technické podpory (... která se ale údajně moc k jeho zaslání nemá). S tímto firmware by se měla zlepšit kompatibilita, nicméně stále může zůstat problém s náhodným poškozováním dat. K tomu dochází v okamžiku, kdy je v ovladačích zapnuta podpora Native Command Queuling. Poškozování je natolik závažné, že může vyústit v každodenní reinstalaci operačního systému. Svou vinu na problému jistě nenese pouze Maxtor, ale také NVIDIA - problémy tohoto charakteru byly totiž zaznamenány už i s pevnými disky Hitachi T7K250. Naopak z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že na VIA VT8237 jedou Maxtory DiamondMax 10 zcela bez problémů, stejně jako by měly jet na čipsetech Intel.

Zatím není známé, zda se problémy týkají i nedávno uvedené inovované verze s podporou SATA 3Gbit/s. Diskuzi popisující problém naleznete zde (anglicky).
reklama