reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
Mnoho monitorů sice podporuje 10bitové barvy, nicméně využívají k tomu 8bitové panely s FRC. To nebude případ novinky Philips 27E1N8900, který nabídne nativní 10bitové zpracování barev. Máme zde i 99,7% pokrytí prostoru DCI-P3.
Choakinek (1547) | 4.5.20220:26
Úhlopříčka z nadpisu dávala naděje na akceptovatelnou cenu, text článku všechny naděje rozprášil :­-­).

Škoda.
Odpovědět2  0
hor411 (153) | 4.5.20228:52
Proč? Cenu v článku nevidím a Philips umí udělat monitory se slušným poměrem ­"cena­/výkon­". Na netu se uvádí cenovka ~$1070, což by vycházelo u nás i s DPH na nějakých 30k. To jde na to že je to OLED...
Odpovědět0  0
Choakinek (1547) | 4.5.20229:11
Díky za info. To je samozřejmě hodně. I grafický monitor s LCD lze koupit za třetinu ­(ano, asi bude mít jen Full HD rozlišení, ale to mi stačí­), o běžném monitoru škoda mluvit, ten koupím za šestinu a to bude ještě z kategorie těch lepších.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4487) | 4.5.20229:30
"I grafický monitor s LCD lze koupit za třetinu­"

Ale to pak není grafický monitor této kategorie. To je jako říci, že Porsche je drahé, protože si můžu koupit MX­-5, což je také kabriolet. No jako je, ale není to totéž. Aspoň trochu srovnatelný grafický monitor za třetinu opravdu není a řekl bych, že nabídka produktů, se kterými toto můžeme srovnávat, začíná tak někde u BenQ PD2725U za 28 tisíc.
Odpovědět1  0
Choakinek (1547) | 4.5.202217:43
To jsem ovšem nepsal, že je srovnatelný.

ViewSonic VP2768a ­- od 12,5 tisíc Kč. Prezentovaný jako grafický je, má 27­" úhlopříčku a dokonce 2K rozlišení ­(původně jsem myslel, že jen Full HD­).

Vzhledem k panelu ani nemůže být srovnatelný ­- i kdyby ten OLED monitor byl v řadě ostatních parametrů ­"maximální shit­", tak ten OLED panel to proti LCD monitoru ­(i špičkovému­) stejně posouvá do úplně jiné dimenze.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4487) | 4.5.202218:47
"Prezentovaný jako grafický je­"

Jako sportovní byla prezentována Fabia RS i Ferrari a jsou to výrazně odlišné produkty s jinou cenovkou a cílovou skupinou.

ViewSonic VP2768a není kategorií tohoto Philipsu, aby bylo možné házet je do jednoho pytle ­"grafických­" monitorů. Není grafický monitor jako grafický monitor stejně jako není sportovní auto jako sportovní auto. Tady vedle rozlišení je třeba problémem, že ten Viewsonic je jen 8bitový ­(ale je třeba zajímavé, že podporuje 14bitové LUT­). Máš grafické monitory pro CAD grafiky, grafické monitory pro fotografy, grafické monitory pro video, pro nenáročné grafiky, pro extra náročné grafiky,... Prostě není grafický monitor jako grafický monitor. Jednotlivé modely optimalizované pro jedno pochopitelně do značné míry mohou díky profilům zastat různé funkce, ale nemusí.

"i kdyby ten OLED monitor byl v řadě ostatních parametrů ​­"maximální shit​­", tak ten OLED panel to proti LCD monitoru ​­(i špičkovému​­) stejně posouvá do úplně jiné dimenze­"

To vůbec nemusí být pravda. Třeba už jen kdyby to maximální ­"shitovství­" bylo v tom, že to nebude mít profil na sRGB a Adobe RGB, tak to bude pro grafika nepoužitelné. Slabý jas může být další problém ­(a pokud tam bude agresivní ABL, tak z toho grafik také nebude nadšený­)... Nevím jak ty, já tu mám jeden z grafických monitorů střední třídy s IPS ­(cca 25­-30 tisíc, takže stále ještě ne žádný high­-end­) a měl jsem tu na test sice herní monitor, ale byl 10bitový, sRGB měl... Teoreticky by tedy měl fungovat dobře, ale na grafickou práci bych ho tedy nechtěl, určitě nebyl v jiné dimenzi a pokud ano, tak pro grafika v té horší ­(už třeba jen akceptovatelné zobrazení vektorové grafiky byl pořádný porod a pořád jsem nebyl spokojen­).
Odpovědět0  0
Choakinek (1547) | 5.5.202218:28
Tak já myslel spíš obecný rozdíl mezi OLED a LCD. Samozřejmě dobře to znám ze smartphonu, ale na tom malinkatém displejíčku to tak nevynikne. Nicméně měl jsem možnost dnes již několikrát posoudit rozdíl mezi OLED a LCD TV v různých prodejnách. To je neskutečný rozdíl. Prostě jiná dimenze :­-­).

Ale nevím, třeba je to subjektivní, možná je můj zrak nějak extrémně fixovaný na vnímání kontrastu :­-­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4487) | 5.5.202223:38
No ono je to hlavně o tom, že práce s monitorem není jen o tom kontrastu. Pokud si kupuješ monitor na sledování filmů v noci nebo hry, tak jasně, OLED je úplně jiný vesmír. Ten kontrast a ta černá, to je něco neskutečného. Paráda. Ale jako monitor pro grafika... no nevím. Já s tím pracoval několik týdnů, a i když to má jisté výhody v některých situacích, jako pracovní monitor pro grafiku bych to tedy nechtěl. Zlaté IPS­/xVA. Jiná barevná maska vyžadující jiné nastavení, ABL, přestože své IPS provozuju na velmi nízký jas, OLED byl v OS až moc temný...

Hry, filmy, super. Práce... nee. Je to prostě o určení. OLED... to ti padají oči z důlků, jak je to super, a zároveň jsi naštvaný, jak blbě to funguje.
Odpovědět0  0
Buldik (68) | 4.5.202211:09
Jedině ve snech. Docela reálně si vybavuji cenu HP LP2480zx. Sloužil na výbornou a dlouhé roky.

1920x1080 px je na práci k ničemu, když už, tak 1920x1200 px, každý pixel je zatracené znát.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.