reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Photoshop bude umět přenést "náladu" z jedné fotky do druhé

6.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Photoshop bude umět přenést "náladu" z jedné fotky do druhé
Vývojáři Photoshopu s pomocí neuronových sítí a výzkumníků z Cornell University vytvořili nový nástroj, který umí upravit jednu fotku dle stylu či nálady druhé. Co to znamená, to nejlépe ukážeme na příkladech.
Nová funkce už dostala zvůj název, a to Deep Photo Style Transfer. Využívá neuronové sítě k tomu, aby vzala jednak vstupní fotografii pro úpravu, pak referenční fotografii a na její styl upravila tu vstupní. Zjednodušeně to může fungovat i tak, že si vezmeme barevnou fotografii, jako referenční zažloutlou starou černobílou fotografii a Deep Photo Style Transfer nám z nové barevné udělá také starou zašlou fotku. K tomu ale můžeme dospět i s využitím klasických nástrojů, zatímco nový nástroj pracuje jinak a umí toho víc.




- vlevo vstupní fotografie, uprostřed referenční, vpravo výstup -


Adobe říká, že nový nástroj využívá "sémantickou segmantaci" a my o něm můžeme uvažovat jako o kombinaci nástrojů Magic Wand a Heal z Photoshopu. Může fungovat tak, jak ukazuje první sada obrázků, nebo i tak, že prohodí barvu i texturu vyfocených objektů, jako třeba následujících třech jablek. Právě kvůli změně textury (obsahu) nelze mluvit jen o prostém filtru měnícím barvy. Fotografii exteriéru tak nebudeme moci jen naladit do jiných barev. Budeme moci rovnou změnit počasí, udělat ze dne noc nebo i změnit roční období.





Sémantická segmentace dokáže také díky své umělé inteligenci rozlišovat jednotlivé objekty, aby na ně pak mohly být aplikovány jednotlivé změny. To je důležité proto, aby nástroj neupravil celkovou fotografii k nepoznání a aby zachoval samotné objekty tak, jak byly vyfoceny. Tím se má právě lišit od podobných nástrojů, jako je aplikace Prisma.




- klikněte pro zvětšení -


V Adobe již uvažují nad dalším možným využití této techniky, s čímž je spojena i otázka, co všechno ještě dokáže. Konkrétně se nyní chtějí zaměřit na zpracování videa, takže pokud se vám nelíbí Listopadová romance, máte výhled na to, že si budete moci předělat třeba na Lednovou romanci (na Pravdivou romanci ale už těžko). Více se dozvíte v odkazovaném PDF ve zdroji aktuality.

Zdroj: Adobe & Cornell Uni (PDF)
reklama