reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Photoshop dnes slaví 25 let, podívejte se na 1. verzi

19.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Photoshop dnes slaví 25 let, podívejte se na 1. verzi
Už je to čtvrt století, co se objevila na trhu první verze populárního softwaru Photoshop pro úpravu fotografií. Od té doby se stal jeho název notoricky známým a v angličtině se podobně jako Xerox používá jako sloveso.
Ostatně "fotošopovat" můžeme i v češtině, popřípadě něco "vyfotošopovat" a tak podobně. První Photoshop se tedy objevil 19. února roku 1990 a vznikl z programu nazývaného Displej, který napsal Thomas Knoll již v roce 1987. Tento program umožňoval ukazovat obrázky v šedé škále a později se s přispěním Johna Knolla (bratr Thomase) naučil také editovat obrázky. Adobe se rozhodlo si program Display licencovat, aby jej pak po úpravách vydalo o rok později jako Adobě Photoshop 1.





Thomas Knoll se stal zaměstnancem Adobě a dle svých slov nejdříve předpokládal, že se jejich Photoshop bude prodávat v rozsahu cca 500 kopií za měsíc, což se nakonec ukázalo jako velmi střízlivý odhad. Však dnes má mnoho milionů uživatelů a funguje na řadě platforem včetně mobilních, i když původně byl určen pouze pro počítače Apple Mac.





Dle Adobe stojí za úspěchem Photoshopu neustálý vývoj a rozšiřování jeho schopností. Od roku 1990 spatřilo světlo světa 15 hlavních verzí a nyní se Adobe dokonce rozhodlo prodávat plnou desktopovou verzi ne jako klasický krabicový software, ale za předplatné od 30 dolarů za měsíc. Zda to bude úspěšný prodejní model, to je ještě brzy hodnotit.


Společnost Adobe se rozhodla při této příležitosti přijít s videem Dream On (dole) a v horní video ukazuje možnosti první verze tohoto softwaru.


Zdroj: Hexus.net

reklama