reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.3.2022, Jan Vítek, aktualita
V dnešní době má jen málokdo zájem o optickou mechaniku, která už dávno není standardní výbavou počítačů. Pioneer se ale snaží své modely stále vyvíjet a nyní přichází s mechanikou BDR-213JBK. 
pidalin (1478) | 20.3.202323:24
Spousta lidí už si ani nepamatuje co to je optickej disk, ale já jsem naopak v poslední době kupoval dokonce 3 blu­-ray mechaniky. Potom co jsem několikrát za posledních 15 let přišel o data už beru zálohování vážně a ne vždycky přijdete o data kvůli tomu že vám kleknul disk, někdy si to prostě omylem smažete nebo přepíšete a ani druhá záloha vás nezahrání když jste hlava děravá a myslíte si že máte třetí zálohu a tenhle disk můžete už zformátovat a než se začnete smát ­- stává se to! DVDčka byly totálně nespolehlivý média, na to opravdu zálohovat nedoporučuju, hlavně ty dvouvrstvý, to většinou nešlo přečíst půl roku od vypálení, ale nedávno jsem se hecnul a koupil jsem si BD mechaniku že to otestuju protože prostě mě to zajímalo, chtěl jsem si zkusit vypálid nějakej blu­-ray disk dřív než se to přestane prodávat a jsem v šoku! BD disky jsou spolehlivý a rychlost čtení z nich je dost vysoká oproti DVD, navíc se prodávaj ty archivační M­-Disky. Zkusil jsem taky mechanickou odolnost disků ­- tam kde DVD doslova vybouchne, tam CD a BD jenom ohnete a nikdy se to nezlomí, jenom to ohnete, je to opravdu extrémně odolný oproti DVD a i disk kterej jsem dost ohejbal a pak rovnal zpátky byl bez problému čitelnej a to jsou ty obyčejný verbatimky.
Takže ano, na BD se asi celkem vyplatí dát ještě jednu extra zálohu typu ­"vypal a zapomeň.­" Ale víte kolikrát mě taková záloha na nějakym DVD­/CD zachránila? Lidi si dělaj z optickejch disků srandu, ale nechápou k čemu to vlastně je.
Flash paměti jsou extrémně nespolehlivý, flash disky odcházej kdy se jim zachce, jsou tam furt problémy s kontaktem v USB konektoru a podobně, do HDD si praštíte a je KO, takže co s tim má člověk dělat? Má si koupit 10 disků a mít je v raidu? To je dost šílenství. Určitě to berte vážně a nezavrhujte optický média předčasně, protože BD je opravdu kvalitní technologie oproti DVD, ale uvidíme časem, že to má mechanickou odolnost ještě neznamená že to půjde přečíst za 10 let.
Rozhodně nedoporučuju kupovat žádný ty dvou a více vrstvý disky, už u DVD to nefungovalo a věřim že u BD to bude podobně a co jsem koukal do hodnocení na e­-shopech tak to tak asi fakt bude. Držte se klasickýho 25GB blu­-ray disku, ten je spolehlivej a palte nejmenší rychlostí a budete čumět. Zatim z prvních 25 disků co jsem kupoval ani jeden vadnej a žádnej problém, to je skoro až zázrak. Když jsem kdysi testoval 8,5GB DVDčka, tak asi tak 3 z 10 nešly vypálit vůbec a další 3 selhaly během vypalování a možná 1 disk z 10 byl čitelnej i za rok, to byla technologie naprosto k ničemu.
25GB na jednovrstvym disku je dostatečná kapacita pro běžný zálohy typu fotky, případně i nějaký instalačky her z GOGu ­(bez DRM­) a podobně.
Člověk se plackám směje jenom do doby než ho taková záloha zachrání, myslete hlavně na to že jak HDD tak flash paměť vám může znehodnotit virus nebo blbej uživatel a že některý flešky maj možnost zámku nic neznamená, protože je to jenom softwarovej zámek.
Odpovědět0  0
laren (230) | 20.3.202323:38
hmm a kdepak se tahle mechanika da koupit, nikde jsem ji nenasel...:)
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 20.3.202323:54
tahle asi nikde, ale nepotřebujete zrovna konkrétně tuhle, bohužel těch interních BD mechanik už na trhu moc neni a jejich ceny začínaj na 2000 Kč a ty externí jsou zase šíleně pomalý
Odpovědět0  0
LOGIK (29) | 24.4.202216:18
Když stály vypalovačky DVD pětistovku, čekal jsem, že časem budou za tuhle cenu i vypalovačny BD. Nestalo se však.
Proto je výhodnější zálohovat na druhý pevný disk, než na BD.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 20.3.202323:12
To je tim že vydavatelé her a dalšícho obsahu prostě BD odignorovali a pokud neni obsah, tak si to lidi hromadně kupovat nezačnou a ceny nepujdou dolu, teď už je na to totálně pozdě a lidi se k optice nevrátěj, měli okamžitě v roce 2008 začít všichni vydavatelé her vydávat na BD i na PC a svět médií by dneska vypadal úplně jinak.
Odpovědět0  0
laren (230) | 3.3.202223:24
popremyslim neb jsem donedavna na bd disky jeste zalohoval a mam i bdp prehravac a 4K bluray filmy ­(kvalitou se na ne zatim streaming nechyta)
Odpovědět0  0
i83427 (66) | 3.3.202210:19
Je sice hezké, že se vice jak 5 let dají koupit BD mechaniky s podporou BD­-XL médií, ale ta média jsem v nabídce žádného českého velkoobchodu s IT hardwarem nenašel. Zarážející je i to, že ty mechaniky za uplynulou dekádu ani trochu nezlevnily. Teď se tu naopak ukázala pioneerka, co stojí o dalších 75% více.
Odpovědět1  0
Wick0 (168) | 2.3.202216:59
V japonsku na zalohovanie Porna dobree, ako sa kedysi hovorilo v zaciatkoch netu, staci vymazat portno a internet das na jedno DVD :­-­)
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.