Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Placené náhrady vestavěných PIM (DateBk)

1.8.2006, Denis Tomáš, článek
Placené náhrady vestavěných PIM (DateBk)
Ne každému vyhovují základní funkce vestavěných aplikací. Po čase se spousta lidí poohlédne po různých alternativních (bezplatných i placených) programech. Mezi TOP aplikace pro zařízení s operačním systém Palm OS můžeme zařadit dva velké rivaly – Agendus 10 od firmy Iambic a DateBk5 od Pimlico software. Oba dva programy splní nejnáročnější požadavky všech „power userů“ kapesních počítačů.
DateBk 6

V současnosti probíhá poslední fáze testovaní aplikace DateBk 6. Patří mezi největší konkurenty Agendusu, ačkoliv nenabízí takové množství funkcí. Určený je pro opravdu zkušené uživatele Palm OS. Je to profesionální nástroj, který vyžaduje přesné nastavení. Velkou nevýhodou programu je náročné ovládání. Bez přečtení návodu se s programem nikdy nesžijete a nepoznáte jeho skryté funkce. Přesto má DateBk 6 velké množství drobných inteligentních funkcí, díky kterým se vyplatí o tomto programu uvažovat.

Kalendář

Kalendář nabízí až 11 možných pohledů. Základní grafické prostředí se neliší od vestavěných aplikací. Mnoho lidí to chválí, mnoho lidí to zatracuje. Výhoda tohoto programu je v tom, že po drobných úpravách v nastavení se od základní aplikace téměř neliší. Ovládání pohyb v menu, okna pro zadávání schůzek a úkolů. Vše se striktně drží grafického rozhraní Palm OS. Rozíl oproti Agendusu je znatelný na první pohled.









Na rozdíl od dodávaného kalendáře je DateBk velmi inteligentní. Už jen 100 stránkový manuál k programu svědčí o ohromném množství funkcí, které aplikace nabízí. Na začátku jsem se zmínil o drobných inteligentních funkcí. Uvedu jeden příklad za všechny. Máte zobrazenou neděli. Kliknutím na S(okénko ukazující, v kterém dni v týdnu se nacházíte) se automaticky dostanete na pondělí. Kliknutím na M se dostanete do neděle předchozího týdne. Podobných skrytých funkcí nabízí DateBk nespočet. Některé jsem objevil až po roce používání, na spoustu z nich jsem ještě ani nepřišel.








Jaké jsou tedy výhody této aplikace? Především je to variabilita nastavení. Pomocí funkce „Saved Views“ si můžete nastavit viditelnost různých kategorií. Lehce tak odlišíte pracovní program od soukromého, apod. Zároveň můžete každé události zvlášť přidělit barvu pozadí, barvu a velikost písma. DateBk jako první přišel s funkcí Floating events. K čemu slouží? Událost se automaticky přesouvá na další den, do doby, než ji ukončíte.





Příklad: Pracujete na projektu reklamní kampaně pro jednu firmu… nastavíte se plovoucí událost bez nastavení času s nápisem reklamní kampaň, událost se Vám automaticky přesouvá na aktuální den do doby, než kampaň ukončíte a událost odškrtnete jako splněnou.







Aplikace kalendář je velice funkční a splňuje nejnáročnější požadavky na Time management.







Úkoly

Úkoly jsou také součástí aplikace. Nejsou tak propracované jako u Agendusu, nenabízejí více pohledů, ale umožňují široké možnosti nastavení. Můžete si zvolit, jestli se mají úkoly zobrazovat přímo v kalendáři nebo ve speciálním okně, zda se mají objevit v horní části displeje nebo ve spodní, nastavit si můžete i počet řádků, které chcete zobrazit ve speciálním okně. Dostanete se k možnostem nastavit si i ty nejmenší detaily chování aplikace.







Kontakty

Primárně DateBk kontakty pouze zobrazuje. Pro úpravu musíte otevřít vestavěnou aplikaci. Většina uživatelů DateBk si dokupuje ještě speciální program na kontakty (TealPhone, Contacts5, PhoneMagic, AdressXt, atd…).








Poznámky

Poznámky DateBk zobrazuje ve speciálním okně. Na rozdíl od kontaktů zvládá i jejich editaci. Funkce jsou stejné jako u vestavěné aplikaci.




Ostatní

DateBk má jednu velmi silnou funkci, kterou je linkování. Libovolnou událost, úkol můžete navzájem propojit. Přidat k nim můžete libovolný počet kontaktů a poznámek. Díky linkování Vám tak neunikne nic podstatného.

Závěr

Ačkoliv nabízí Agendus daleko více možností, paradoxně jsem se rozhodl pro DateBk. Ten je proslulý svou rychlostí, stabilitou a velikou přehledností. Samotné používání programu je velice návykové a odvykací kůra je velmi náročná. Sám jsem Agendus několikrát zkoušel, ale nakonec jsem se vždy po krátké době vrátil k DateBk.