reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Planeta bez hvězdy generuje několikamilionkrát silnější magnetické pole než Země

6.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Planeta bez hvězdy generuje několikamilionkrát silnější magnetické pole než Země
Astronomové objevili na našem galaktickém dvorku volně plující planetu, která generuje magnetické pole, jež je v porovnání s tím zemským přibližně čtyřmilionkrát silnější. Planeta si tak sama pro sebe tvoří světelnou show. 
Planety ne vždy náleží nějakému slunci a občas se stane, že jsou nějakou událostí vyvrženy ven ze svého systému a od té doby putují vesmírem samy. Nicméně to automaticky neznamená, že se něco takového stalo planetě s ne moc poetickým názvem SIMP J01365663+0933473. Budeme jí tak říkat pouze SIMP a ta byla nejdříve označena za hnědého trpaslíka, čili nepovedenou hvězdu, která nedokázala posbírat dost materiálu a narůst do velikosti, díky níž by dokázala ve svém nitru zažehnout fúzi. 
 
 
Nalezena byla pomocí zařízení VLA (Very Large Array), jehož celkové označení je Karl G. Jansky Very Large Array k poctě amerického fyzika narozenému českým imigrantům. SIMP byla objevena už v roce 2016, ale tehdy si astronomové mysleli, že jde jen o dalšího běžného hnědého trpaslíka, který je vzdálený asi 20 světelných let. 
 
Navazující studie ale ukázaly, že jde spíše o objekt na pomezí planety a hnědého trpaslíka, která má jen 1,2x větší průměr než Jupiter, ale zato 12,7x vyšší hmotnost. Je také poměrně teplá a na jejím povrchu vládnou teploty výrazně překračující 800 °C. Pro srovnání, na Venuši panují teploty v průměru 470 °C, a to díky husté atmosféře zahřívané Sluncem, které má zase na povrchu teploty kolem 5500 °C. SIMP putuje vesmírem sama, takže si své teplo musí také sama tvořit. Navíc jde také o poměrně mladou planetu, která se zformovala někdy před 200 miliony let, takže i díky tomu je velice horká. 
 
Nejde však pouze o teplotu, ale také o magnetismus této planety, který má tvořit velkolepé světelné show podobné auroře. Jak ale toto představení vzniká, když planeta nemá poblíž své slunce? Předem je třeba říci, že Jupiter má kolem sebe magnetické pole, jež je téměž 20.000x silnější než pole Země a SIMP ho má silnější asi 4.000.000x. 
 
Jupiter také předvádí světelná představení, jenomže v nich nehrají roli ani tak částice od Slunce, ale od měsíce Io. A že SIMP nemá svou hvězdu, pak astronomové logicky předpokládají, že i zde hrají roli měsíce. 
 
Jupiter a jeho siločáry magnetického pole (modře), plazmový prstenec (červeně) a putování nabitých částic od měsíce Io (žlutě)
 
Na planetu SIMP se astronomové budou průběžně obracet, aby mohli studovat, jak se tvoří silná magnetická pole exoplanet. Rádiové projevy světelných září na cizích planetách jsou navíc i další způsob, jak je hledat, a to právě i takové, které nemají vlastní hvězdu. 
 
Zdroj: Astronomy 


reklama