reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Platforma Skylake: jak si vybrat to pravé?

29.9.2015, Jan Vítek, článek
Platforma Skylake: jak si vybrat to pravé?
Na trh by se v těchto dnech měly dostat i běžné desktopové procesory Skylake, a tak nebude na škodu, když se podíváme, co nám nabídne celá tato platforma. Jaká je tedy nová výbava základních desek a stojí vůbec za to?

ASRock Inc.


Společnost ASRock se snaží s ostatními výrobci desek bojovat tím, že vždy vymyslí nějakou specialitku. Byla to právě tato firma, která začala nabízet 32Gb/s sloty M.2, když je ostatní ještě neměli, i když v polovině předchozího roku také se daly jen velice těžko sehnat potřebná SSD, která by takové sloty alespoň do jisté míry využila. Má tedy ASRock v rukávu nějakou specialitku i nyní? Nevypadá to, leda by byla dobře skryta. Rozhodně ale je z čeho vybírat.





ASRock nabízí celkem 17 desek se Z170, 9 s H170 a 11 s B150, takže v tomto ohledu je to podobné jako u MSI. V názvu modelů se často objevuje označení Fatal1ty, jímž ASRock již dlouho označuje herní produkty a konkurenci pro řadu Gigabyte SOC tvoří deska Z170 OC Formula. A pak tu jsou také desky s označením Extreme, takže která je z nich nejlepší?




Z170 Extreme 6+


Model ASRock Z170 Extreme 7+ jako zástupce modelů se Z170 představuje dobře vybavenou desku se třemi PCI Express 3.0 x16 napojenými na procesor plus čtvrtým na čipset, 12fázovým napájením, kvalitními kondenzátory, třemi sloty M.2 32Gb/s i třemi SATA Express a předním panelem, který přidává další dva USB 3.1 (typ A a C) k základním dvěma na desce. Portů SATA 6 Gbps je tu dohromady deset. Nejde o vůbec nejlépe vybavenou desku se Z170, ale za cenu kolem 7200 Kč jde o dobrý základ pro moderní a velice výkonné PC.




H170 Pro4


Střední třídu představuje deska H170 Pro4 s čipsetem H170 a adekvátní výbavou. I zde se výrobce chlubí kvalitními kondenzátory Nichicon a nabízí slušné 10fázové napájení, což je na desku s cenou pod 3 tisíce slušné. Nezapomnělo se ani na jeden PCI Express a rychlý M.2, gigabitová síť využívá kontroler Intel I219V a audio starší Realtek ALC892. Tato deska využívá pouze možností čipové sady, které jsou ale dostatečné a čítají 8 portů USB 3.0 a šest SATA 6 Gb/s, což musí téměř každému stačit.




B150M-ITX/D3


Gigabyte, MSI a ani Asus nenabízí Mini ITX model s čipsetem B150, to pouze ASRock, jenž má vedle toho ještě dvě takové desky s H170 a další dvě se Z170. B150M-ITX/D3 má tedy potenciál stát se velice oblíbenou deskou pro řadu malých počítačů, takže jak se jí zhostí? Je třeba poznamenat, že tato deska je určena pro paměti DDR3(L), což může být pro někoho výhoda. Využívá také starší kodek Realtek ALC892, dále čip Intel I219V pro Ethernet a pak má pět konektorů SATA 6 Gb/s a vypadá to, že na opačné straně také M.2. Bohužel jde ale jen o mSATA, což je škoda. Tato deska se do našich obchodů ještě nedostala, takže její cena není známa, ale vzhledem k výbavě by měla být velice levná. Za zmínku stojí také fakt, že hlavní ATX konektor pro napájení desky nemá 24 pinů, jak je dnes obvyklé i na malých deskách, ale pouze 20 pinů jako desky před dlouhými lety.
reklama