Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel stále ještě neumožnil zveřejnit recenze procesorů Alder Lake-S, ale už se přihodilo, že jedna z nich na web unikla, a to jistě prostým nedopatřením. Viníkem je tu přitom známý kanál Linus Tech Tips. 
msoky (88) | 17.11.202123:43
Tak cakal som ze Intel rozdrti rok stare AMD procesory ale opak je pravdou...v hrach o trosku lepsi ale v zvyšku len medzi 12 a 16 jadrom od AMD? To je sklamanie a ta spotreba je akurat vhodna teraz na zimu na vykurovaciu sezonu a silnejsi istič do bytu...no nic moc bohuzial a to su rok stare procesory od AMD...ak su tieto vysledky realne,tak stale sa AMD oplati viac
Odpovědět0  1
honza1616 (3661) | 22.11.20210:10
a co jsi čekal? že to bude mít výkon 64 jadrového EPYCu ??
Však je tam jen 8 velkých a 8 malých jader, ty malé jádra dají poloviční výkon velkých,
to je pak jako plnohodnotné 12­-jádro, postav pak takové hypotetické 12­-jádro proti těm Ryzenům
Ryzen 5900 to porazí ve všech testech
a 16 jader ZEN3 to taky dotahuje, to je pro mě uspokojivý výsledek, včetně spotřeby
Odpovědět0  0
honza1616 (3661) | 5.11.202120:23
Můj Ryzen 3900X dokáže sežrat až 190W a s teplotou 95°C a taky je odpovídajícím způsobem bržděn
O co mají jde? Že v testu ty Ryzeny nejedou na doraz jako ten Intel, nebo mi něco ušlo????? Že by poslední Rzeny byly až tak úsporné proti R.3000.... o_O
Odpovědět0  0
Bison (825) | 4.11.202115:23
Intel po dlhej dobe ponúka technologicky vyspelejší procesor ako zlepence AMD, pre mobilnú platformu to bude trhák hlavne nasledujúca generácia ktorá nebude používať 10nm, Intel sa definitívne odpútal od AMD v tomto segmente a zatopí aj Apple­(teplotami jednoznačne­). Pre desktop je to zbytočné tam stačí RKL ktorý sa lepšie chladí , tu to vyzerá že procesor sa chladil chladičom ktorý je nevhodný pre 240W, zjavne teda nefungoval na 100% výkonu a ani spotreba nebude max.
Odpovědět1  7
wendak (453) | 4.11.202116:18
"pre mobilnú platformu to bude trhák­"

Jako FAKT? :oDDDDDDDDDDD
Tak snad ten noťas vydrží aspoň hodinu na baterku :o­)­))
Odpovědět5  0
Wick0 (168) | 4.11.202116:22
asi si nepochopil ze to myslel ironicky ten koment :­-­)
Odpovědět0  0
wendak (453) | 4.11.202116:38
Aha, zasekl jsem se na první větě :o­) a vyprskl smíchy
Odpovědět1  0
PDSFab (252) | 4.11.202112:32
Bol použitý NH­-D15...
Odpovědět0  0
x3m (154) | 4.11.202110:24
Akoze kvoli par percentam navyse v FPS zvysit spotrebu skoro dvojnasobne...
Odpovědět12  2
vaclav2211 (377) | 4.11.202111:00
Kazdy chce vykon a prevadzku Ferrari za cenu a prevadzku Skodovky omfg. Prestante plakat a nastudujte si zakladnu fyziku z 5tej triedy zak. skoly, bez prikonu nieto vykonu.
PS: kazdy tovar ma svojho zakaznika bez ohladu na cenu, kvalitu a prikon.
Odpovědět3  12
batmaster (699) | 4.11.202111:03
Bez příkonu sice není výkon, ale jde spíš o to, jak efektivně je s příkonem nakládáno.
Odpovědět12  0
doug (111) | 4.11.202111:44
az na to, ze tu porovnavame skor ferrari s lamborghini, pricom to ferrari ma dvojnasobnu spotrebu aby islo rychlejsie o 5km­/h
Odpovědět8  0
kutil05 (854) | 4.11.202122:32
A proč teda AMD stačí méně energie ke stejnému výkonu? Kde udělali soudruzi asi chybu? Tohle není jednoduchá mechanika, tady prostě efektivnější architektura vede.
Odpovědět1  0
madpavel (362) | 4.11.202111:36
Ve hře je Alder Lake spotřebou pod Ryzenem, tento graf tady chybí... https:­/­/cdn.videocardz.com­/1­/2021­/11­/Alder­-Lake­-LTT­-24­-1.jpg
Odpovědět0  6
Mirek55 (602) | 4.11.202111:48
Teploty nejsou spotřeba a i kdyby, tak by to bylo hodně slabé zmírnění té obecně vyšší spotřeby Intel NeoNetburst aka Alder Lake.
Odpovědět3  0
madpavel (362) | 4.11.202111:53
To je pravda, ale kdyby byla spotřeba vysoká, tak budou i teploty, ostatně až odpoledne vyjdou ofiko recenze, tak to bude vidět.
Odpovědět0  3
Wick0 (168) | 4.11.202114:12
To nemusi byt pravda, na uvedenej hre nemusia bezat jadra na max a otazne je ze kolko ich hra vyuzije Zjavne ani ryzeny nesli na max podla teploty
Odpovědět2  0
wendak (453) | 4.11.202116:37
Teplota není spotřeba ­(větším chladičem naženou cokoli­), ale i tak nemáš pravdu...
při hraní má ADL v průměru o cca 15­-20W vyšší spotřebu ­- bráno z cnews, kde si to můžeš vyhledat ­(hry F1, Total war, atd.­), což není málo ­- je to za cenu, že jádra ADL běží na plné frekvenci mezi 4,9 a 5,1GHz ­(to aby vůbec dohnaly Ryzen­).
Efektivita celkově nic moc, lepší budou nižší modely.
Odpovědět0  0
kutil05 (854) | 5.11.202120:03
Ještě bych doplnil, že teplota samozřejmě není tak nepodstatná, má totiž vliv na životnost součástek okolo patice a tedy i přímo na jejich spolehlivost navíc není jedno z jaké plochy ta teplota vyzařuje. Vždy se procesor s vyšším vyzářeným teplem časem projeví jak přímo v té skříni vůči ostatním komponentám, tak i v místnosti, kde je počítač umístěný. Když musí Intel procesorem s TPP 125 ­/ 241 W konkurovat AMD s 105 ­/ 142 W, co asi vypustí proti hi­-endu a serverech, kde AMD drží strop 280 W? Jinak řečeno když proti 12 a 16 jádrům má 8+8, co uvede proti 24 až 64 jádrům?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.