reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Po Amsterdamu budou od příštího roku plout autonomní lodě

22.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Po Amsterdamu budou od příštího roku plout autonomní lodě
Roboat je projekt samořízených plavidel, které nemají sloužit zdaleka jen k přepravě osob a zboží. K jejich dalším úkolům bude patřit přesun infrastruktury nebo sběr dat například o životním prostředí. Testování těchto lodí začne už v roce 2017.
Před pár měsíci představil svou vizi autonomních lodí Rolls-Royce. V jeho podání má jít o velká nákladní plavidla určená především pro použití na mořích a oceánech. Roboat je proti tomu projekt malých samořízených lodí, které najdou své využití ve městech a řekách. Ne náhodou si tak tvůrci vybrali pro realizaci svého projektu město Amsterdam protkané hustou sítí kanálů. Flotila plavidel bez posádky by se po nizozemské metropoli měla začít prohánět už v příštím roce. Jako hlavní využití asi každého napadne převoz osob a zboží. I to je jeden z cílů projektu, i když zdaleka ne jediný.





Lodě mají sloužit také ke sběru dat, ať už se jedná o kvalitu vody, ovzduší nebo intenzitu hluku. Kromě toho by plavidla mohla pomoct vyřešit problémy s odpadem ve vodních tocích včetně jízdních kol, kterých v amsterdamských kanálech skončí každý rok odhadem na dvanáct tisíc. V předstihu mohou rovněž odhalit různá onemocnění šířící se ve velkých městech. Dále se počítá s využitím autonomních lodí jako přenosné infrastruktury. Například v době konání nějakého městského festivalu mohou lodě vytvořit dočasný most nebo rozšířit břeh v místě, kde je to zrovna potřeba.





Roboat má tedy vyřešit především problémy s dopravou, mobilitou a kvalitou vody. Jedná se o společný projekt Massachusettského technologickýho institutu (MIT) a nizozemských univerzit v Delftu a Wageningenu. Pro první fázi programu, která má trvat pět let, byl vyčleněn rozpočet ve výši 25 milionů eur. Pokud se osvědčí testování v Amsterdamu, rozšíří se projekt i do dalších měst.

Zdroj: Ams-institute.org
reklama