reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl AMD mezi procesory dále roste napříč segmenty

6.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Podíl AMD mezi procesory dále roste napříč segmenty
Společnost Mercury Research vydala nová data o podílu společnosti AMD na trhu s procesory x86. Můžeme se tak podívat, jak se ten změnil v případě serverových, mobilních a desktopových CPU včetně OEM trhu. 
Samo AMD se jako obvykle podělilo těmito údaji, které připravila společnost Mercury Research zabývající se průzkumem trhu. Jedná se o data za poslední kvartál předchozího roku a vypadají následovně. 
 
 
V případě serverového trhu má AMD aktuálně podíl 4,5 procenta, přičemž na něm pochopitelně roste nejpomaleji i přes velice slušnou nabídku. Za rok si tak firma mohla připsat 1,4 procentního bodu a její podíl je aktuálně srovnatelný s tím, jaký byl naposledy v druhé polovině roku 2013. To už AMD nabízelo bulldozerové Opterony a bylo dávno na cestě ke krizi. 
 
Co se týče desktopových procesorů, zde si AMD polepšilo na 18,3 %, a jedná se tak o nejvyšší podíl ze všech segmentů procesorů x86. Jenomže roční přírůstek je 2,4 procentního bodu, zatímco mobilní procesory jsou sice na 16,2 %, ale s přírůstkem celých 4 bodů. To znamená, že by jejich podíl mohl být v dohledné době už vyšší, pokud tento růst vydrží, což by skutečně mohl. AMD totiž má na trhu čerstvou rodinu mobilních procesorů generace Zen 2, které jsou velice dobré a každý ví, jak v desktopovém světě nástup Zen 2 prudce zvedl zájem zákazníků. 
 
Poslední skupina Client představuje procesory pro OEM s odstupem kopírovala vývoj na trhu s mobilními procesory a celkový podíl AMD na x86 aktuálně činí 15,5 procent, což je nejvíce od konce roku 2013. I na tom je vidět celková setrvačnost trhu, neboť právě roky 2011 až 2014 patřily novinkám s architekturou Bulldozer, která zákazníky zrovna nenadchla a i zpětně ji můžeme vnímat i ve srovnání s Intelem jako mnohem slabší než to, co AMD nabízí dnes. A přesto jsou podíly ve všech segmentech stejné jako v letech 2013 až 2014. Nicméně tak jednoduché srovnání to není, neboť v něm nebereme v úvahu třeba výrobní kapacitu nebo celkovou změnu trhu, kde už bezpečně početně převládají mobilní PC. 
 
Podíl AMD by měl do budoucna růst stále ve všech výše uvedených segmentech a nyní můžeme čekat na to, co předvede architektura Zen 3, která by se měla představit snad někdy na začátku léta. Ovšem reálná dostupnost bude spíše až na konci roku. 
 


reklama