reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl Windows 7 spadl pod čtvrtinu mezi desktopovými OS, příliš však neklesá

4.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Podíl Windows 7 spadl pod čtvrtinu mezi desktopovými OS, příliš však neklesá
Microsoft letos v lednu ukončil rozšířenou podporu operačního systému Windows 7, takže se dalo očekávat, že jeho obliba půjde dolů, jak lidé začnou více přecházet na jiné systémy. Nynáí se můžeme podívat na čerstvá čísla z NetMarketShare. 
Server NetMarketShare tak aktualizoval své údaje, které se nyní týkají už i letošního května a lze v nich vyčíst, že podíl operačního systému se poprvé snížil pod 25 procent, což pochopitelně samo o sobě nic neznamená a my můžeme sledovat spíše celkový vývoj. Je totiž patrné, že Windows 7 mají řadu skalních fanoušků, kteří tento systém nechtějí opustit ani v době, kdy už pro něj od Microsoftu nedostávají pravidelnou podporu, čili ani bezpečnostní záplaty. Leda by byli ochotni si platit, což platí pro zájemce z řad firem. 
 
 
Dle NetMarketShare byl podíl Windows 7 mezi všemi desktopovými systémy včetně Linuxu či Mac OS X právě před rokem ještě nad 35 procenty a poté postupně klesal k letošním lednovým 25,6 procent, čili od té doby spadl pouze velice mírně. To přitom pokrývá období, kdy se dal očekávat exodus posledních vytrvalců, kteří mají zájem o pravidelné aktualizace a především bezpečnostní záplaty, ale ti jako by tu téměř nebyli. 
 
Stejná statistika navíc ukázala, že podíl PC s Windows 7 dokonce v první polovině tohoto roku mírně rostl, ale i tak se měnil jen mírně. Není ale vyloučeno, že se příští měsíc opět vyhoupne nad hranici 25 procent, což ale budeme moci brát spíše stále jako stagnaci v rámci tolerance.
 
V každém případě dnes ve světě běží stamiliony počítačů s Windows 7, z nichž velké množství nebude patřit do placeného programu ESU, takže budou stále více zaostávat ohledně bezpečnosti. A nevypadá to, že by jejich počet měl v blízké budoucnosti výrazně klesat a ke konci tohoto roku by se mohl jejich podíl pohybovat ještě kolem 20 procent, pokud můžeme odhadovat z dosavadního průběhu. Vypadá to tak, že PC s Windows 7 spíše postupně dosluhují, než aby byly aktivně nahrazovány novými stroji s novějším (či prostě jiným) systémem. 
 
ComputerWorld pak odhaduje, že ještě za rok bude podíl Windows 7 činit cca 15 procent a Windows 10 se dostanou na cca 80 procent. 


reklama