reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl Windows 8.1 konečně překročil Windows XP

2.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Podíl Windows 8.1 konečně překročil Windows XP
Dle služby StatCounter byl podíl operačního systému Windows XP konečně překonán systémem Windows 8.1, který to poprvé zvládnul sám bez pomoci systému Windows 8. Pro Microsoft to tedy znamená příznivý vývoj.
A také už výrazný posun kupředu, však dle posledních výsledků obliba Windows 8.1 začala strmě vzrůstat, za což tedy může vedle klesajícího podílu systému Windows XP také stále nižší procento uživatelů pracujících na Windows 8, ale to je celkem pochopitelné, však 8.1 jsou pouze jejich aktualizací. Tyto nové výsledky tak potvrzují trend, který ukázal ne tak dávný průzkum Net Applications.





Dle StatCounter tedy podíl Windows 8.1 překročil podíl Windows XP právě v listopadu, čímž se z tohoto aktuálního systému stal světově druhý nejpoužívanější desktopový OS na světěm, a to hned za nedostižnými Windows 7. Jejich podíl přitom dle různých průzkumů spíše roste, ale přesnější bude říci, že se drží kolem 50 procent.

Windows 8.1 mají před XP tedy náskok jen pár desetin procenta, ale vzhledem k poslednímu vývoji to v příštím měsíci už budou jednotky procent. Je to také poprvé, co měl podíl Windows 8.1 překročit desetiprocentní mez. Za Windows XP s 10,69 % následuje OS X s 8,11 %, dále Windows 8 se 4,9 % a na konci výčtu jsou Windows Vista s 2,7 %. Do grafu se dostal také systém iOS, ale ten je tu spíše omylem, však jde o OS pro mobilní zařízení.

Podíl Windows 8.1 tedy strmě roste, ale i když bude tento trend zachován, stejně by neměl překročit podíl Windows 7 před tím, než nastoupí nový Windows 10, který by dle dosavadních zpráv měl být pro uživatele Windows 8 a 8.1 (a možná i 7 a Vista) jako upgrade zdarma.

Zdroj: StatCounter
reklama